ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απέκτησε CEO το ΤΧΣ

Απέκτησε CEO το ΤΧΣ
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Stephen Lam

Μετά από σχεδόν ένα έτος χωρίς Διευθύνοντα Σύμβουλο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απέκτησε Εκτελεστική Επιτροπή με πλήρη σύνθεση.

Με πρόταση της Επιτροπής Επιλογής (selection panel) και απόφαση του υπουργού Οικονομικών, νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ ορίσθηκε ο Αυστιακός Μάρτιν Τζούρντα. Η θητεία του θα διαρκέσει για τρία χρόνια αρχής γενομένης από τις 18 Μαΐου 2017.

Σχετικά με την τοποθέτησή του στο ΤΧΣ, δήλωσε: «Προσβλέπω στη συνεργασία με τα στελέχη του Ταμείου καθώς και τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς προκειμένου το Ταμείο να συνεχίσει περαιτέρω να συνεισφέρει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή θα θέσει τις προτεραιότητες του Ταμείου για το επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό την επιτυχή διεκπεραίωση της αποστολής και του οράματος του Ταμείου, σύμφωνα πάντα με τον θεσμικό του ρόλο».

Να σημειωθεί πως σε περίπου δύο εβδομάδες η Επιτροπή Επιλογής του ΤΧΣ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των μελών της Διοίκησης του Ταμείου και αναμένεται πως θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων.

Ποιος είναι ο Μάρτιν Τζούρντα

Ο δρ Μάρτιν Τζούρντα διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις σε διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς. Συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2015 έως το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Μη Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Valartis Bank AG στην Αυστρία, διορισθείς από δημόσιο διαχειριστή, με σκοπό την πώληση της πλειοψηφίας των τραπεζικών εργασιών της τράπεζας και την ορθή λειτουργία των υπόλοιπων υπηρεσιών.

Από το 2013 έως το 2015, διορίστηκε , Διευθύνων Σύμβουλος στην ιδιωτικοποιημένη πλέον Αυστριακή Anadi Bank AG (πρώην Hypo Alpe-Adria Bank AG) από τη νέα ιδιοκτησία -σχήμα Ινδών και Βρετανών επενδυτών- Κατά το διάστημα αυτό αναδιοργάνωσε την εν λόγω τράπεζα και την μετέτρεψε από μη βιώσιμο πιστωτικό ίδρυμα σε ιδιωτική κερδοφόρα τράπεζα.

Μεταξύ 2012 και 2013 κατείχε επίσης τη θέση του Chief Risk Officer (CRO) και του Chief Financial Officer (CFO) στην Adria Bank AG, Σλοβάκικη τράπεζα, στη Βιέννη. Διετέλεσε ακόμη από το 2009 έως το 2012 Διευθύνων Σύμβουλος στην Amserdam Trade Bank, Ρωσική/Ολλανδική τράπεζα στο Άμστερνταμ, με σκοπό να μετατρέψει το προηγούμενο επιχειρηματικό μοντέλο σε μία εμπορική τράπεζα και να ενισχυθούν οι συνέργιες από τις εμπορικές ροές μεταξύ της Ρωσίας/Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (Commonwealth of Independence States, CIS) και της Ευρώπης.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει Μη Εκτελεστικό Μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών οργανισμών όπως στην Austrian Hypo (Mortgage) Association, στην SREI Infrastructure Ltd. και την Amsterdam Trade Bank.

Επίσης, έχει καταλάβει τη θέση του Managing Director (MD) με καθήκοντα Division Head of Global Markets και Division Head of Global Financial Institutions στην Raiffeisen Zentrabank, Βιέννη. Ο πρώτος σταθμός της καριέρας του στον τραπεζικό κλάδο ήταν η Bank Austria στη Βιέννη. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αυστρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ