ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο λαϊκισμός αποδυναμώνεται, το κόστος δανεισμού πέφτει

Ο λαϊκισμός αποδυναμώνεται, το κόστος δανεισμού πέφτει
Reuters

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών υποχώρησαν χθες τα επιτόκια δανεισμού χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία, δίνοντας ανάσα σε Παρίσι και Ρώμη αντίστοιχα. Υποχώρηση σημείωσαν επίσης τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Η εκλογική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν και η υποχώρηση της δημοτικότητας του αντιευρωπαϊκού κόμματος Κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία έφεραν περισσότερη αισιοδοξία στις αγορές χρέους.

Μετά τον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, το κόμμα του Μακρόν φαίνεται ότι οδεύει σε μεγάλη εκλογική νίκη. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι ο Μακρόν θα μπορέσει να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της οικονομίας τις οποίες έχει υποσχεθεί. Για τον λόγο αυτό η Standard & Poor’s ανακοίνωσε χθες ότι είναι πιθανό να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή στην Ιταλία το αντιευρωπαϊκό Κίνημα των 5 Αστέρων αναμένεται ότι θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα στον επερχόμενο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως σήμα πως τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στην Ευρώπη αρχίζουν να χάνουν σημαντικό μέρος της δύναμής τους.

Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας υποχώρησαν κατά 8 μονάδες βάσης στο 2,01% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters. Το σπρεντ των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας με τα αντίστοιχα ομόλογα της Γερμανίας (Bund) υποχώρησε στις 175 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο.

Στη Γαλλία τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 5 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών –στο 0,60%. Στην Πορτογαλία τα επιτόκια των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,97% και στην Ισπανία στο 1,39%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ