ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ – ΕSM προσπαθούν να κλειδώσουν το σενάριο για ανάπτυξη και πλεονάσματα

ΔΝΤ – ΕSM προσπαθούν να κλειδώσουν το σενάριο για ανάπτυξη και πλεονάσματα
REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την ευρωζώνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με το Ταμείο να διεκδικεί ενόψει του αυριανού Eurogroup ένα οικονομικά και πολιτικά εφικτό πρωτογενές πλεόνασμα και ένα ρεαλιστικό μακροοικονομικό σενάριο που δεν θα στηρίζεται σε ανέφικτες παραδοχές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Για τη σταθεροποίηση του χρέους, τόσο στο βασικό σενάριο, όσο και στο δυσμενές σενάριο (realistic shock scenarios), το ΔΝΤ θέλει οι στόχοι για το πλεόνασμα να είναι ρεαλιστικοί και να λαμβάνουν υπόψη τις αντοχές της οικονομίας και των πολιτών. Το Ταμείο θεωρεί πως μόνον τότε το επίπεδο του χρέους θα είναι συνεπές με ένα αποδεκτά χαμηλό κίνδυνο αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων και μόνον έτσι θα διατηρηθεί η δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Τα στελέχη του ΔΝΤ βρίσκονται ήδη από χθες στο Λουξεμβούργο όπου έχουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει του αυριανού Eurogroup με στελέχη του ESM. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να συμβιβάσουν τις εκτιμήσεις τους και να συγκροτήσουν από κοινού ένα βασικό σενάριο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην πιο προχωρημένη εκδοχή του σεναρίου αυτού, βάζοντας στο μοντέλο του μια σειρά από παραμέτρους (όπως η μακροχρόνια ανεργία, το δημογραφικό, κ.α..), ΔΝΤ και ESM καταλήγουν πως εάν το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος είναι 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και εν συνεχεία υποχωρήσει στο 1,8% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο 2023-2060, τότε η μέση ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έως το 2060 θα είναι κοντά στο 1,3% του ΑΕΠ.

Βάσει αυτού του μακροοικονομικού σεναρίου και αυτών των παροχών για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος και βάζοντας στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους παρεμβάσεις που προβλέπουν α) επιμήκυνση των μέσων ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων κατά 15 έτη, β) την εισαγωγή «πλαφόν» στο επιτόκιο των δανείων στο 1% ως το 2050 και γ) την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ ύψους 13 δισ. ευρώ από τον ESM, τότε διαμορφώνεται ένα μοντέλο που προβλέπει πως οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος διαμορφώνονται στο 13% του ΑΕΠ ως το 2060, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται από 180% σήμερα, στο 65,4% του ΑΕΠ το 2060.

Πηγές κοντά στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θεωρούν πως αυτές οι παρεμβάσεις υιοθετούν πλήρως το πνεύμα της συμφωνίας του Eurοgroup του Μαΐου 2016 και μπορούν εν μέρει - στο σκέλος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους - να συνδυαστούν και με τη γαλλική πρόταση που συσχετίζει το ύψος των παρεμβάσεων με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος μεταβαίνουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου θα έχουν επαφές με ομολόγους τους πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών του ESM αύριο το πρωί, αλλά και πριν από το Eurogroup που θα ακολουθήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ