ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Fed αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου κατά 0,25%

H Fed αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου κατά 0,25%
REUTERS/Joshua Roberts

Στην δεύτερη αύξηση των επιτοκίων για φέτος προχώρησε όπως αναμενόταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής. Η Fed προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης διαμορφώνοντάς τα έτσι στο εύρος του 1%-1,25%.

Με βάση την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι αναμένουν μια ακόμα αύξηση τη φετινή χρονιά. Για το 2018 συνεχίζουν να προβλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων, όπως έκαναν και το Μάρτιο.

Στην ανακοίνωση της Fed σημειώνεται πως η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού θα ξεκινήσει μέσα στο 2017, αρχικά με την περικοπή των επανεπενδύσεων στα treasuries κατά 6 δισ. δολάρια το μήνα και στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια κατά 4 δισ. δολάρια.

«Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα στο οικονομικό outlook φαίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένα, αλλά η επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον πληθωρισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC). «Η επιτροπή αναμένει ότι θα ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματος ομαλοποίησης του ισολογισμού αργότερα φέτος, με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα εξελιχθεί όπως αναμένεται».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Fed αναμένει ότι σε ετήσια βάση θα παραμένει λίγο κάτω από το 2% βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο το 2%.

Τα μέλη της FOMC υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2017 στο 1,6%, από 1,9% που προέβλεπαν το Μάρτιο. Η πρόβλεψη τους για τον πληθωρισμό το 2018 και το 2019 παρέμεινε αμετάβλητη στο 2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ