ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup θα δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup θα δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος
ESM

Στη βούληση του Eurogoup να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε Ελλάδα και ΔΝΤ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο Λουξεμβούργο. Η σύνοδος του ESM προηγείται του Eurogroup και σε αυτή μετέχουν και οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε πως δεν θα υπάρξει τελικός αριθμός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος, ωστόσο είπε πως θα δοθεί στο ΔΝΤ η «ευκρίνεια» που ζητά για τις παρεμβάσεις για το χρέος. «Στο τελευταίο έτος του προγράμματος (σ.σ. 2018) θα προετοιμάσουμε την έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα», ανέφερε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι θεσμοί έχουν επιβεβαιώσει πως η Ελλάδα εφάρμοσε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης.

Αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί συμφωνία στο σημερινό Eurogroup δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Eρωτηθείς για το αν περιμένει συμφωνία στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αρκέστηκε να απαντήσει πως είναι «αισιόδοξος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στη σύνοδο του ESM περιέγραψε μια συμφωνία που θα προβλέπει ένα μεγάλο ποσό δόσης για την Ελλάδα.

«Περιμένω πως ο Τσακαλώτος θα φύγει από το Λουξεμβούργου με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά», είπε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες ανέφεραν χθες πως η Ελλάδα θα λάβει δόση 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές Ιουλίου και τα 2 δισ. ευρώ περίπου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση των εν λόγω δόσεων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει βαθιά χρηματοδοτική ανάσα, δεδομένου ότι οι επόμενες μεγάλες της χρηματοδοτικές ανάγκες θα εμφανιστούν στα μέσα του 2018.

Η χώρα μας θα πρέπει μέσα στο 2018 να αποπληρώσει καθαρό χρέος 12 δισ. ευρώ (εξαιρουμένων εντόκων και repos που ανανεώνονται) και το ποσό αυτό είναι πλήρως καλυμμένο από το πρόγραμμα στήριξης του ESM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ