Eurogroup Live: Συμφωνία για την Ελλάδα - Εκταμίευση δόσης 8,5 δισ και έξοδο στις αγορές
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές τις ευρωζώνης η δόση "κλείδωσε" στα 8,5 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση με εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά. Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που οδηγούν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Ο Ολλανδός πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα κατά τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.
Ως προς το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του CNN Greece
Παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας από την Περιφέρεια για τη φωτιά στη Δυτική Αττική
11:04
Θεσσαλονίκη: Εκτός κινδύνου αλλά με σοβαρά εγκαύματα ο 22χρονος που έπεσε σε γεώτρηση ιαματικών
10:54
Σύμη: Ανασύρθηκε σορός άνδρα από την θαλάσσια περιοχή κοντά στον όρμο Πανορμίτη
10:45
Τζέιμς Μποντ: Η ανακοίνωση του νέου 007 «κλειδώνει» για το τέλος του 2026 - Τα φαβορί για το ρόλο
10:36