ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς QE και πιστοποιητικό βιωσιμότητας χρέους η Ελλάδα

Χωρίς QE και πιστοποιητικό βιωσιμότητας χρέους η Ελλάδα

Η πρόσθετη σαφήνεια που παρείχε χθες το Eurogroup για τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν έπεισαν ούτε το ΔΝΤ, ούτε την ΕΚΤ ότι επαρκούν για να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. Και στη βάση αυτή απομάκρυναν την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αν και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποσαφήνισε χθες πως η συζήτηση στο Eurogroup αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους, ωστόσο η αναφορά αυτή δεν αποτελεί πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Ειδικά από τη στιγμή που η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε καταστήσει σαφές πως δεν έχει δοθεί αρκετή σαφήνεια για τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Η ίδια μάλιστα ξεκαθάρισε πως Ταμείο θα προβεί σε δύο αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μία όταν καταθέσει τη «συμφωνία επί της αρχής» για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου (έως τις 27 Ιουλίου) και μία με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως το Ταμείο θεωρεί ότι στο Eurogroup έγινε «μεγάλη πρόοδος» όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά χρειάζεται περισσότερη «σαφήνεια» για να συντάξει μια θετική έκθεση για το χρέος, που ακολούθως θα ξεκλειδώσει τη δόση από το δάνειο των 2 δισ. ευρώ που θα εγκρίνει «επί της αρχής» το ΔΣ του ΔΝΤ.

Αλλά οι ασαφής κατά το ΔΝΤ προβλέψεις για την ελάφρυνση του χρέους μόνον περιορισμένου εύρους δεν είναι. Το Eurogroup αποφάσισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί έως το 2022 και εν συνεχεία θα ακολουθηθεί μια δημοσιονομική πορεία που θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ ή λίγο μεγαλύτερο κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060. Η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους (ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες) θα πρέπει να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος μειώνεται σταθερά

Το Eurogroup δήλωσε έτοιμο να εφαρμόσει μια δεύτερη ομάδα μέτρων για το χρέος, ώστε να πετύχει τους στόχους των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών. Αυτά περιλαμβάνουν κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους κατά το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα, τη χρήση των κερδών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (SMP), την αποκατάσταση της μεταφοράς στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα (SMP και ANFA) από το δημοσιονομικό έτος 2017 και έναν ανασχεδιασμό του χρέους. Στη βάση δε της τελικής έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους - που θα συντάξει το ΔΝΤ- θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και μιας περαιτέρω περιόδου χάριτος από 0 έως 15 έτη.

Με στόχο να ληφθούν υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους πιθανές διαφορές μεταξύ των προβλέψεων ανάπτυξης και της πραγματικής ανάπτυξης την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το Eurogroup αποφάσισε ο ανασχεδιασμός των δανείων του ΕFSF να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με ένα μηχανισμό ο οποίος θα συμφωνηθεί και θα λαμβάνει υπόψη την ανάπτυξη. Αυτός ο μηχανισμός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης χρέους, μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος του ESM.

Ακόμη, δεσμεύθηκε να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές μέσω της δημιουργίας περαιτέρω αποθεμάτων (κουμπαρά) για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές.

Από τι στιγμή που τα μέτρα αυτά κατά το ΔΝΤ δεν οδηγούν σε επαρκή ελάφρυνση χρέους, καθώς δεν τα θεωρεί τεκμηριωμένης απόδοσης, παραμένει να ξεκαθαριστεί στην επικείμενη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, το πώς το Ταμείο θεωρεί πως η Ελλάδα θα αποκτήσει μεσοπρόθεσμα ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες συμβατές με την αειφορία του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ