ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕE αυξάνει την πίεση κατά της φοροδιαφυγής

Η ΕE αυξάνει την πίεση κατά της φοροδιαφυγής

Η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει σήμερα σχέδιο πρότασης που θα υποχρεώνει τράπεζες, λογιστικά γραφεία, εταιρείες ορκωτών ελεγκτών και δικηγορικά γραφεία που μεσολαβούν μεταξύ χωρών και εταιρειών για να πληρώνουν οι τελευταίες χαμηλότερους φόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώνουν τις συμφωνίες πελατών τους, με στόχο την καταπολέμηση της φοροαποφυγής. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλονται ποινές.

Η προσπάθεια γίνεται μετά τη δημοσιοποίηση των Panama Papers αλλά και σειράς συμφωνιών μεταξύ πολυεθνικών του τεχνολογικού κυρίως κλάδου με ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν στόχο να καταβάλλονται όσο το δυνατόν χαμηλότεροι φόροι μέσω της μεταφοράς της έδρας μιας εταιρείας σε άλλη χώρα με χαμηλότερους φόρους.

Το στοίχημα που προσπαθεί να κερδίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλο, καθώς σε μια τέτοια κίνηση πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες του μπλοκ, ακόμη και αυτές που σήμερα έχουν κλείσει συμφωνίες ευνοϊκής φορολόγησης πολυεθνικών επιχειρήσεων όπως είναι η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Με βάση τις νέες προτάσεις που τίθενται υπό εξέταση, οι μεγάλες εταιρείες διαμεσολάβησης όπως είναι τα λογιστικά και τα δικηγορικά γραφεία θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις πέντε εργάσιμες ημέρες για να ενημερώσουν τις φορολο- γικές Αρχές για τέτοιες συμφωνίες, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα που διέρρευσαν.

Ουσιαστικά με την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων θα υποχρεωθούν μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες όπως η PriceWaterHouseCoopers, η KPMG, η Ernst & Young και η Deloitte, μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τράπεζες και άλλες εταιρείες παροχής φορολογικών συμβουλών να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές για πιθανές συμφωνίες που περιλαμβάνουν τη μεγάλη μείωση φορολογίας, αναφέρει η Κομισιόν.Η προθεσμία θα ξεκινά για τις εταιρείες αυτές μόλις η τελική πρόταση φορολογίας θα δίνεται στον πελάτη τους.

Η Κομισιόν θα πρέπει τώρα να καθορίσει ποιος από όλους αυτούς τους μεσάζοντες θα είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος σύμφωνα με τον νόμο για να δώσει στις φορολογικές αρχές τα στοιχεία. Αν οι μεσάζοντες έχουν έδρα σε χώρα εκτός ΕΕ, τότε υπεύθυνος για την παροχή των στοιχείων αυτών θα είναι ο ίδιος ο τελικός πελάτης - εταιρεία.

Η φοροαποφυγή δεν είναι παράνομη αυτή καθεαυτή. Ωστόσο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις επειδή με την πρακτική αυτή μεταφέρονται μεγάλα φορολογητέα εταιρικά κέρδη σε άλλες χώρες της ΕΕ όπου έχει γίνει ειδική συμφωνία ώστε αυτά τα κέρδη να φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ