ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα αποφασίζει η γερμανική Βουλή για τη δόση

Την επόμενη εβδομάδα αποφασίζει η γερμανική Βουλή για τη δόση
REUTERS

Εντός της επόμενης εβδομάδας και όχι σήμερα Τετάρτη αναμένεται να εγκρίνει η γερμανική Βουλή την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα μετά την απόφαση του Eurogroup. Η συζήτηση αναβλήθηκε μετά από αίτημα του SPD.

Στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος περιμένουν ότι η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα τεθεί και θα εγκριθεί από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής και όχι από την ολομέλεια όπως επιθυμούν μέλη του SPD.

Η έγκριση της ολομέλειας θα ήταν επιβεβλημένη εάν επρόκειτο για ουσιώδη αλλαγή του ελληνικού προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε δημόσια ότι η απόφαση του Eurogroup που προβλέπει να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τώρα αλλά να πληρώσει αργότερα δεν συνιστά ουσιώδη αλλαγή. Η άποψη αυτή αναμένεται να επικρατήσει και στους βουλευτές.

Ο εκπρόσωπος του SPD Γιοχάνες Καρς ανέφερε χθες πως είναι «σαφώς ανησυχητικό» ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν εμπλέκεται στο πρόγραμμα, παρά τις δεσμεύσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Το ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει εντός του Ιουλίου τη συμμετοχή «επί της αρχής» του Ταμείου στο πρόγραμμα, χωρίς την εκταμίευση χρημάτων, μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ