ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα νέα 113 προαπαιτούμενα που απαιτούν οι δανειστές

Αυτά είναι τα νέα 113 προαπαιτούμενα που απαιτούν οι δανειστές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Κομισιόν έδωσε στο φως της δημοσιότητας την έκθεση συμμόρφωσης με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η χώρα τηρεί το πρόγραμμά της, όπως τονίζει η έκθεση, πράγμα που θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης, για να μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις αλλά και να πληρώσει ένα σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χώρας.

Στην έκθεση σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν έκλεισε οριστικά τρία prior actions, που αφορούν τον επανυπολογισμό και την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, την έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αλλά και την επέκταση της εθελοντικής φορολόγησης.

Τα τρία αυτά ζητήματα δεν αναμένεται να επηρεάσουν την εκταμίευση της δόσης, η οποία – σύμφωνα με τον προγραμματισμό – θα γίνει 6-7 Ιουλίου. Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 7.7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 6.9 θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ομολογιακών υποχρεώσεων και τα εναπομείναντα 800 εκατομμύρια θα δοθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Η επόμενη δόση των 800 εκατομμύριων που περιμένει η Ελλάδα, θα γίνει μετά το καλοκαίρι και υπό αυστηρούς όρους. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ είχε χαρακτηριστικά τονίσει μετά την συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου πως η εκταμίευση αυτών των χρημάτων θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών θα έχει συνεισφέρει με ίδιους πόρους στη μείωση των ληξιπρόθεσμων.

Ως εκ τούτου και με βάση το ότι η έκθεση ορίζει τη σχέση ίδιων πόρων με τις εκταμιεύσεις από τον ESM σε αναλογία 1 προς 2, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 400 εκατ. ευρώ χρησιμοποιώντας κρατικά χρήματα. Οι υπολογισμοί των δανειστών κάνουν λόγο για ληξιπρόθεσμες ύψους 6.460 δισ. ευρώ. Τα 1.365 δισ. ευρώ αφορούν εν αναμονή συντάξεις και τα 1.9 δισ. ευρώ επιστροφές φόρων.

Σε αυτή την έκθεση οι αρμόδιοι της Κομισιόν αναφέρονται στα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί και τα οποία αφορούν στην εξοικονόμηση 2% του ΑΠΕ τόσο από την μείωση των συντάξεων από το 2019 όσο και από τη μείωση του αφορολόγητου.

Ωστόσο, η έκθεση δίνει στη δημοσιότητα και τα νέα προαπαιτούμενα που ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα και τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν σίγουρα μέχρι τέλος του χρόνου. Τα νέα αυτά προαπαιτούμενα δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο, αλλά συνολικά 113.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της Κομισιόν ΕΔΩ (στα αγγλικά)

Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν τα εξής:

- Έως το τέλος του χρόνου οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων

- Πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 και εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2018

- Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 θα πρέπει να υπάρξει νομοσχέδιο για όλα όσα έχουν συμφωνηθεί αναφορικά με το κτηματολόγιο

- Αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επίσης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

Επίσης, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα πρέπει να εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Αυτό το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων αφορά το διάστημα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στη συνταξιοδοτική δαπάνη του κράτους, η έκθεση αναφέρει ρητά πως θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων έως το τέλος του χρόνου, αλλά και επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει επανυπολογισμός και έκδοση του 30% των νέων συντάξεων μετά όμως το νόμο Κατρούγκαλου.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2018, θα πρέπει να νομοθετηθεί η καθιέρωση υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό.

Άλλα προαπαιτούμενα που πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση είναι αλλαγές και τροποποιήσεις στα φορολογικά κίνητρα σχετικά με τις επιχειρήσεις, αλλά και επαναπροσδιορισμός της φορολογίας στη ναυτιλία. Οι δανειστές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να στελεχώσει την ΑΔΑΕ και να καθορίσει τις οργανικές θέσεις που έχει ανάγκη ο δημόσιος φορέας.

Επίσης, αναφορικά με τη φορολογία, οι δανειστές έχουν ως απαίτηση να γίνει ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που έχει επιβληθεί στις ζυθοποιίες, αλλά και να διευθετηθεί το θέμα της φορολόγησης στο τσίπουρο και την τσικουδιά. Αναφορικά με τα ποτά όμως θα πρέπει να υιοθετηθούν εντός του καλοκαιριού και οι συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Αλλαγές θα υπάρξουν εντός του έτους και στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας, καθώς θα πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να προκαλέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το προαπαιτούμενο σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τη διενέργεια απεργιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των πρωτοβάθμιων σωματείων που αποφασίζουν μία απεργία στο 50%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ