ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τη ρευματοκλοπή

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τη ρευματοκλοπή
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τσουχτερά πρόστιμα έρχονται για τους πολίτες που χρησιμοποιούν παράνομα ρεύμα μετά την δέσμευση της κυβέρνησης μέσω του μνημονίου να καταπολεμήσει το φαινόμενο αυτό, που σε ετήσια βάση επιβαρύνει τους καταναλωτές με τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ παρεμβαίνει θεσπίζοντας για πρώτη φορά διοικητικά πρόστιμα και ιδιαιτέρως υψηλά. Έπειτα από δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα αυτό, όπως γράφει η Καθημερινή, η ΡΑΕ έκρινε και με απόφασή της όρισε διοικητική τιμή στα 150 ευρώ τη μεγαβατώρα, η οποία προέκυψε από το μέσο κόστος ρεύματος ενός νοικοκυριού με τετράμηνη κατανάλωση 1.300 κιλοβατώρων.

Η τιμή προσαυξάνεται κατά 70% για τους παραβάτες και ανεβαίνει στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με την τιμή αυτή πολλαπλασιάζεται η εκτιμώμενη κατανάλωση της ρευματοκλοπής την οποία καλείται να πληρώσει ο παραβάτης.

Μάλιστα, για την αποπληρωμή του προστίμου η ΡΑΕ προβλέπει και τη δυνατότητα δόσεων, ενώ τα πρόστιμα για τις παραβιάσεις καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) θα είναι μικρότερο. Συγκεκριμένα, η αντίστοιχη τιμή για τους δικαιούχους του ΚΟΤ είναι 80 ευρώ η μεγαβατώρα, η οποία προσαυξάνεται κατά 50% και ανεβαίνει στα 120 ευρώ.

Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν αποζημιώσεις και για τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει στους μετρητές. Εάν διαπιστωθεί έπειτα από έλεγχο ότι ο μετρητής δεν χρειάζεται αντικατάσταση, τότε κόστος της μονοφασικής παροχής ενέργειας ανέρχεται σε 300 ευρώ, για τριφασική χαμηλής τάσης σε 340 ευρώ και για την παροχή μέσης έντασης σε 370 ευρώ. Στην περίπτωση που ο μετρητής χρειάζεται αντικατάσταση, τα αντίστοιχα ποσά κυμαίνονται σε 425, 550 και 750 ευρώ.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα, θα αξιοποιούνται για την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημιάς που υφίστανται οι καταναλωτές από τις ρευματοκλοπές καθώς και για την παροχή κινήτρων προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τους προμηθευτές με στόχο τον εντοπισμό των παραβιάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ