ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση της εθελοντικής εισφοράς και για το 2018 αποφάσισαν οι Έλληνες εφοπλιστές

Παράταση της εθελοντικής εισφοράς και για το 2018 αποφάσισαν οι Έλληνες εφοπλιστές
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/Φωτογραφία αρχείου

Την πρόταση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη, για παράταση για ένα ακόμη έτος, το 2018, της εθελοντικής συνεισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών στα έσοδα του κράτους, ενέκρινε σήμερα ομοφώνως, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω συνυποσχετικό, αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην οποία η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ανταποκρίθηκε θετικά, στη συντριπτική της πλειονότητα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ενότητα και σύμπνοια του κλάδου, καθώς και την επιθυμία του να στηρίξει έμπρακτα τον τόπο του σε δύσκολες περιόδους.

Η ελληνική πλοιοκτησία, δια της υπογραφής συνυποσχετικού οικειοθελούς συνεισφοράς με το ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέφθηκε με το άρθρο 42 του νόμου 4301, από το 2014 έως το 2017 συμφωνήθηκε να αποδώσει συνολικά στα ταμεία του κράτους το ποσό των 420 εκατομμυρίων ευρώ, η καταβολή του οποίου ολοκληρώνεται φέτος.

Η συμφωνία αφορούσε πλοία με ελληνική σημαία ή πλοία με ξένη σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, τα μέλη της ΕΕΕ ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην εκκρεμή υπόθεση της ανεπίσημης διερεύνησης του ελληνικού ναυτιλιακού θεσμικού πλαισίου από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος, Θεόδωρος Βενιάμης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ ελληνικής πολιτείας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος, η οποία σε κάθε περίπτωση θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του θεσμικού πλαισίου της ελληνόκτητης ναυτιλίας και κυρίως τη συνταγματική κατοχύρωση αυτού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ