ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Οι μεταρρυθμίσεις ξεκλειδώνουν την ελληνική έξοδο στις αγορές

ESM: Οι μεταρρυθμίσεις ξεκλειδώνουν την ελληνική έξοδο στις αγορές
ESM

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα βγει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα από το Λουξεμβούργο η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ειδική συνάντηση με ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις για την Ελλάδα έδωσε ο εκπρόσωπος του ESM στο ελληνικό πρόγραμμα Νικόλα Τζιαμαρόλι, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές. «Αν η Ελλάδα συνεχίσει και εφαρμόζει το πρόγραμμα διάσωσης τότε θα βγει στις αγορές, πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος», τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μειώσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εν γένει συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Στην επισήμανση πως οι πολιτικοί εκείνοι που παρουσίασαν στους ψηφοφόρους τους τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και τους έπεισαν για αυτά βγήκαν κερδισμένοι σε δημοτικότητα, προχώρησε σήμερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στους ανταποκριτές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ιδιοκτησία του ελληνικού προγράμματος όπου η ανεξάρτητη αξιολόγηση του ESM έδειξε πως είναι η βασική του αδυναμία ο Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε πως οι θεσμοί προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες.

«Εγώ πρώτος λέω ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησία του προγράμματος από υπουργούς της κυβέρνησης, δεν λέω όμως από όλους στην κυβέρνηση», ανέφερε σχετικά.

Ο Ρέγκλιγκ επεσήμανε πως η άποψη των αγορών για την Ευρώπη συνολικά αλλάζει μετά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Γαλλία και την Ολλανδία. «Οι αγορές υποβαθμίζουν πια τα πολιτικά ρίσκα και επικεντρώνουν στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας», είπε και σημείωσε πως το 2017 θα είναι η τέταρτη χρονιά συνεχόμενης ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ