ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άγνωστη» η ημερομηνία σύγκλησης του ΔΣ του ΔΝΤ για την Ελλάδα

«Άγνωστη» η ημερομηνία σύγκλησης του ΔΣ του ΔΝΤ για την Ελλάδα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία σύγκλησης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το θέμα της «επί της αρχής έγκρισης» ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα.

Η «επί της αρχής έγκριση»είναι μια διαδικασία που επιτρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει μια ρύθμιση χρηματοδότησης για μια χώρα-μέλος βάσει μιας συμφωνίας οικονομικών πολιτικών που έχει επιτευχθεί με τη χώρα, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους ή νέας χρηματοδότησης μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της.

Όταν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ λαμβάνει μια δεύτερη απόφαση (συνήθως χωρίς να συνεδριάσει), οπότε και η χώρα-μέλος μπορεί να αντλήσει πόρους βάσει της ρύθμισης.

Πηγές από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πως ακόμη δεν έχει οριστεί η σχετική συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει θέσει ως καταληκτικό ορίζοντα για τη σχετική απόφαση την Πέμπτη 27 Ιουλίου.

Η «επί της αρχής έγκριση» θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να στηρίξει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε θέματα πολιτικών, ακόμη κι αν η αποδέσμευση των πόρων του Ταμείου θα απαιτήσει την παροχή δεσμεύσεων από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για μια ελάφρυνση του χρέους που θα ήταν επαρκής, ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και με την επιφύλαξη της συνέχισης της εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ.

Η χρήση της διαδικασίας της «επί της αρχής έγκρισης» θα επιτρέψει στους πιστωτές να κάνουν εκταμιεύσεις στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου βάσει του προγράμματος του ESM, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό πιθανές σοβαρές πιέσεις στην ελληνική οικονομία και στο συνολικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τις θέσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να εκθέσει σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία θα μιλήσει (μέσω skype) στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Η κ. Βελκουλέσκου αναμένεται να τοποθετηθεί σε ενότητα του συνεδρίου που αναφέρεται στα επόμενα βήματα της Ελλάδας μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στην οποία θα μετέχει και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ