ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο χρόνια με capital controls

Δύο χρόνια με capital controls

Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών. Στην περίοδο αυτή σημειώθηκε πτώση εξαγωγών, ύφεση, αποεπένδυση, πτώση της κατανάλωσης και υποχώρηση του οικονομικού κλίματος. Τα λουκέτα επιχειρήσεων μετά την επιβολή των capital controls αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ κατεγράφη και μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

Οι προσδοκίες της αγοράς ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα συνεχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν και πως μέχρι το τέλος του 2017 η παρουσία τους θα είναι διακριτική, μέχρι βεβαίως να αρθούν οριστικά, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αν και ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος προανήγγειλε προ ημερών την «οριστική άρση» των κεφαλαιακών ελέγχων.

«Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους, γεγονός που θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να εξηγήσει το πώς θα γίνει αυτό και κυρίως το εάν έχουν συναινέσει οι θεσμοί.

Εξεταστική Επιτροπή

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τα δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τότε που ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο κ. Βαρουφάκης έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls.

Πρόκειται για συνειδητό έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς – όταν αποφάσιζαν το δημοψήφισμα και άφηναν την Ελλάδα, εκτός προγράμματος – ήξεραν πολύ καλά τις συνέπειες. Ήξεραν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και θα επιβάλουν τα capital controls.

Πρόκειται για έγκλημα που είχε σαν συνέπεια: Να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση. Να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα των επιχειρήσεων και να χάσουν τη δουλειά τους πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Nα εξαϋλωθεί η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δισ. ευρώ), να υποστούν τεράστια ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και να επωμιστούν βαρύτατο κόστος οι φορολογούμενοι. Να καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία. Να συρρικνωθούν οι εξαγωγές. Να φρενάρουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό. Να απαξιωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Για όλα αυτά, οι υπαίτιοι οφείλουν να δώσουν – και θα δώσουν – λόγο. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε να προχωρήσει – και θα προχωρήσει – στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες την αλήθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ