ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία

Σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία
Getty Images

Σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες προαναγγέλλουν πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, προκειμένου να αποτρέψουν πληθωριστικές τάσεις.

 

Την αύξηση επιτοκίων προανήγγειλε προ ημερών ο Μαρκ Κάρνεϊ, επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, στην ίδια κατεύθυνση κινείται η Τράπεζα του Καναδά, ενώ προς τα εκεί αναμένεται να κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτό το νέο τοπίο, που αλλάζει τους κανόνες έπειτα από χρό- νια ποσοτικής χαλάρωσης, καλούνται να προσαρμοσθούν και οι επενδυτές.

Η ρητορική των δύο τελευταίων εβδομάδων για την εφαρμογή πιο περιοριστικών νομισματικών πολιτικών αναμένεται να στρέψει τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς επενδυτικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και τα ομόλογα των πιο ισχυρών οικονομιών.

Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα η απόδοση των δεκαετών γερμανικών ομολόγων σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό αύξησης από το 2015, κάνοντας ρεκόρ πέντε εβδομάδων. Σε ανάλογη πορεία και τα διετή ομόλογα του Καναδά που στο ίδιο διάστημα σημειώνουν απόδοση υψηλότερη του 1%, ενώ άνοδος καταγράφεται και στους τίτλους της Βρετανίας.

Η αλλαγή στην επενδυτική ψυχολογία πηγάζει από την απόφαση της Federal Reserve να ανεβάσει τα επιτόκια έως το τέλος του χρόνου, καθιστώ- ντας ακριβότερο το χρήμα. Τυχαίο δεν είναι επίσης ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την Τρίτη πως οι δυνάμεις του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έχουν ανατραπεί.

Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν κατά 90% ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων έως τον Ιούλιο του 2018, αντανακλώντας τις προσδοκίες των επενδυτών μετά τα πρόσφατα σχόλια Ντράγκι για «παράθυρο» στην αλλαγή πολιτικής.

Προσπαθώντας να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, πηγές της ΕΚΤ ανέφεραν ότι οι δηλώσεις του Ντράγκι έχουν ερμηνευθεί λανθασμένα. Η μεγαλύτερη μερίδα του επενδυτικού τομέα, παρ’ όλα αυτά, δεν φάνηκε, προς το παρόν, να πείθεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ