ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ μπορεί σύντομα να αποφασίσει αλλαγή νομισματικής πολιτικής

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ μπορεί σύντομα να αποφασίσει αλλαγή νομισματικής πολιτικής
EPA

Ο επικεφαλής της πανίσχυρης Μπούντεσμπανκ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, μιλώντας από τη Φρανκφούρτη σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας έδωσε το στίγμα ότι η ΕΚΤ έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδιο για να αλλάξει την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική της.

«Ελπίζω ότι θα συμβεί» η αλλαγή αυτή της πολιτικής «και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε και κάτι που συζητάμε» ήταν τα λόγια του. «Τώρα βγαίνουμε από τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας και επομένως είναι κατάλληλη η εφαρμογή επεκτατικής νομισματι κής πολιτικής. Απλώς δεν πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική αυτή για περισσότερο χρονικό διάστημα από όσο είναι απαραίτητο», προσέθεσε.

Οι Γερμανοί είναι οι μεγαλύτεροι επικριτές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ επειδή συνηθίζουν να αποταμιεύουν όσο μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους μπορούν. Η τρέχουσα νομισματική πολιτική της τράπεζας όμως σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις αυτές δεν αβγατίζουν λόγω των μηδενικών επιτοκίων. Αυτό δεν πλήττει μόνο μικροκαταθέτες αλλά και μεγάλες εταιρείες και θεσμούς όπως ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει να κάνει αλλαγές στη νομισματική πολιτική της, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη βελτιώνονται.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά στο ποσό ρεκόρ των 2,3 τρισ. ευρώ. Στο κοντινό μέλλον οι αγορές εκτιμούν ότι η Τράπεζα θα δώσει σήμα πως το πρόγραμμα αυτό οδεύει προς την ολοκλήρωσή του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ