ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deree Commencement 2017: Ατμοσφαιρική τελετή αποφοίτησης με μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας

Deree Commencement 2017: Ατμοσφαιρική τελετή αποφοίτησης με μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας

Το Σάββατο 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος το Commencement, η ετήσια τελετή αποφοίτησης κατά τα αμερικανικά πρότυπα, που «σημαίνει ξεκίνημα» και συμβολίζει τη νέα αρχή στη ζωή των αποφοίτων. Πρόκειται για μια γιορτή επιβράβευσης της σκληρής δουλειάς των φοιτητών η οποία τους οδήγησε σε αυτήν τη μέρα-ορόσημο για τον καθένα.

Περισσότεροι από 360 και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 24 χώρες συγκεντρώθηκαν στο χώρο του στίβου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στην Αγία Παρασκευή, για να παραλάβουν τα πτυχία τους και να γίνουν κι αυτοί μέλη της μεγάλης οικογένειας των 52.000 αποφοίτων ανά τον κόσμο.

Οι φοιτητές του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος διακρίνονται σε πολλούς και ποικίλους τομείς: για τις ακαδημαϊκές και αθλητικές τους επιδόσεις, για τη δραστηριοποίησή τους σε συλλόγους αλλά και για την εθελοντική τους δράση προς την ευρύτερη κοινότητα, για τη μαθητεία τους σε πανεπιστήμια τους εξωτερικού, καθώς και για την πρακτική τους άσκηση σε διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους.

Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, στις 28 Ιουνίου, στην Τελετή Επίδοσης Βραβείων 2017, περισσότεροι από 140 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές τιμήθηκαν με βραβεία σε αναγνώριση των μοναδικών τους επιδόσεων σε μία σειρά από φοιτητικά επιτεύγματα.

Στον χαιρετισμό του προς τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος David G. Horner σημείωσε:

«Οι απόφοιτοι του Deree στους οποίους είναι στραμμένη η προσοχή μας απόψε εργάστηκαν σκληρά και τους αξίζει κάθε αναγνώριση» προσθέτοντας ότι «είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας και να αποτελέσουν εποικοδομητικούς φορείς κοινωνικής αλλαγής».

2 copy

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Horner έδωσε το βήμα στον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τους τελειοφοίτους του 2017, σημείωσε: «Η εξαιρετική σας εκπαίδευση σάς έδωσε τα εφόδια για να κάνετε τη διαφορά. Τώρα είναι η σειρά σας να δεσμευτείτε, να συνδεθείτε και να προχωρήσετε σε αλλαγές – στις επιμέρους κοινότητες όπου δραστηριοποιείστε αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα. Η γενιά σας μπορεί να οικοδομήσει ένα λαμπρό μέλλον για την Ελλάδα, αλλά και για όλους μας!».

Τιμώμενα πρόσωπα της φετινής τελετής που έλαβαν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα ήταν η Olga E. Julius, επί 42 χρόνια διευθύντρια και «ψυχή» του Pierce, του Γυμνασίου και Λυκείου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, και ο Philip C. Korologos, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Boies Schiller Flexner LLP, ο οποίος το 2006 έγινε μέλος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και Πρόεδρός του από το 2011.

Στον λόγο της, η κυρία Julius τόνισε την τύχη τού να είναι συνδεδεμένη με αυτό το ίδρυμα επί 42 χρόνια, και πρόσθεσε ότι «οι γυναίκες ιεραπόστολοι που οραματίστηκαν τη δημιουργία αυτού του σχολείου στη Σμύρνη τού 1875 αφιέρωσαν το χρόνο, το ταλέντο και την ενέργειά τους προς την κατεύθυνση μίας εκπαίδευσης για κορίτσια, μια ιδέα επαναστατική για την εποχή εκείνη στη Μικρά Ασία. Είναι και δικό μου προνόμιο που κληρονόμησα και μπόρεσα να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου σε αυτή την περήφανη ιστορία και παράδοση».

Από τη μεριά του ο Philip C. Korologos προέτρεψε τους αποφοίτους με το μήνυμα: «Πάρτε ό,τι διδαχτήκατε εδώ και χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας. Αυτοί οι καταπληκτικοί καθηγητές σάς δίδαξαν να σκέφτεστε, να νοιάζεστε, να πιστεύετε, να ελπίζετε και να επιθυμείτε τα επιτεύγματα. Πάρτε αυτά τα μαθήματα σε όλες τις μελλοντικές σας περιπέτειες». Και συνέχισε: «Μην ελπίζετε ότι οι άλλοι θα σας κάνουν σπουδαίους. Στοχεύστε και αγωνιστείτε για το μεγάλο, μέσα από τις δικές σας πράξεις. Τα μελλοντικά σας επιτεύγματα είναι αυτά που θα δώσουν ξεχωριστή και βιώσιμη αξία στην Ελλάδα, στην ελληνική κληρονομιά και στην παγκόσμια κοινότητα».

Συγκλονιστικός όμως ήταν και ο λόγος που εκφώνησε ο τελειόφοιτος Πέτρος Παρασκευόπουλος, λίγο πριν του απονεμηθεί το πτυχίο του στην Ψυχολογία: «Περισσότερο από καθετί άλλο, το Deree θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη και το μυαλό όλων μας ως θεματοφύλακας τριών κεντρικών αξιών: πολυμορφία, ηγεσία και αξιοκρατία. Η τάξη που αποφοιτά σήμερα αντιπροσωπεύει τη δύναμη της πολυμορφίας στην πράξη. Εκπροσωπούμε 24 διαφορετικές χώρες, εθνότητες, κουλτούρες και φύλα· κι όμως, παρά τις διαφορές μας, μάθαμε να εργαζόμαστε συλλογικά προς κοινούς στόχους».

»Μάθαμε επίσης να ηγούμαστε και να κάνουμε τη διαφορά μέσα στις κοινότητές μας» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις πολλές εμπειρίες που αποκομίζουν οι φοιτητές από τις σπουδές τους στο Deree, από τις σπουδές και την πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, μέχρι τη συμμετοχή στη φοιτητική ζωή εντός του Κολλεγίου και τον εθελοντισμό. Κλείνοντας, προέτρεψε τους συναποφοίτους του να «μάθουν να ηγούνται με αξιοπρέπεια, να ακούν αντί να μιλούν, να υπερασπίζονται το δίκαιο όταν αντιλαμβάνονται την αδικία».

Χειροκροτούμενοι από πλήθος συμφοιτητών, γονέων, φίλων και καθηγητών, 368 φοιτητές του Deree έλαβαν τους Bachelor και Master τίτλους τους, σε μια βραδιά όπου κορυφώνονται χρόνια κόπων, σπάνιων ευκαιριών και ανεπανάληπτων εμπειριών.

Ο Πρόεδρος Horner αποχαιρέτησε την τάξη του 2017 με το μήνυμα: «Παρ’ ότι άλλοι βοήθησαν ώστε να φτάσει για εσάς αυτή η στιγμή, εσείς είστε αυτοί που διεκδικήσατε και κατακτήσατε αυτή την επένδυση. Τώρα στέκεστε στο κατώφλι ενός μέλλοντος που πρέπει επίσης να διεκδικήσετε και να κατακτήσετε. Απόφοιτοι του 2017, είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες σας. Γίναμε καλύτεροι από τη γνωριμία μαζί σας και σας κατευοδώνουμε με την πεποίθηση ότι θα μοιραστείτε τα δώρα που εσείς και μόνο μπορείτε να προσφέρετε!»

Λίγο μετά, οι νέοι απόφοιτοι πέταξαν ψηλά τα καπέλα τους εν μέσω εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων που φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό της Αγίας Παρασκευής, δίνοντας το σύνθημα και την ευχή για το πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ