ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: Οι τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές

Χουλιαράκης: Οι τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ως μακρά διαδικασία περιέγραψε την οικοδόμηση της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε πως γενικότερα η έξοδος στις αγορές απαιτεί μια τριπλή πρόοδο. Πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο, -όπου όπως είπε έχει γίνει κολλοσιαία προσπάθεια-, πρόοδο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα και πρόοδο στη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας.

Ο ίδιος είπε πως το βασικό σενάριο για το χρέος που προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 2% από το 2023 έως το 2060 και μέση ανάπτυξη 1,25% του ΑΕΠ οδηγεί σε βιώσιμο χρέος εάν υπάρξει επεκτάση των πληρωμών τοκοχρεολυσίων του EFSF από 12 έως 15 έτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε για το αποθεματικό ασφαλείας που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup πως ουσιαστικά το πρόσφατο κείμενο της Ευρωομάδας επαναλαμβάνει την απόφαση του καλοκαιριού 2015 που είχε λάβει τότε η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης (για τη δημιουργία αποθεματικού 8 δις ευρώ) για την ασφαλή έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων πως το προγράμμα της ΝΔ οδηγεί είτε σε λεληλασια των μισθών και συντάξεων, είτε τελικά θα οδηγήσει στο να αθετήσει η Ελλάδα την τήρηση των πρωτογενών στόχων, οδηγώντας τη χώρα σε νέα περιπέτεια.

"Θα καλούσα την αντιπολίτευση να εγκαταλείψει την αδιέξοδη, λαϊκίστικη κριτική για το θέμα του χρέους", είπε ο κ. Χουλιαράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ