ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Γερμανοί βιομήχανοι φοβούνται εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Οι Γερμανοί βιομήχανοι φοβούνται εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Reuters

Ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας (DIHK), την ώρα που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να εφαρμόζει πολιτική οικονομικού προστατευτισμού.

Οι φοβίες για ρήξη παρακίνησαν το DIHK να εκδώσει μια αναφορά τη Δευτέρα, η οποία αναδεικνύει πόσο έχει συμβάλει η Γερμανία στην αμερικανική οικονομία, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το εχθρικό κλίμα. Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», γερμανικές εταιρείες με βάση τις ΗΠΑ προσφέρουν εργασία σε 672.000 πολίτες και έχουν καταβάλει 255 δισ. δολάρια σε εγχώριες επενδύσεις.

Η κόντρα που μπορεί εν δυνάμει να προκύψει οφείλεται στην προσπάθεια του Τραμπ να μειώσει το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με τη Γερμανία. Το 2016, οι ΗΠΑ εξήγαγαν προϊόντα αξίας 49 δισ. δολαρίων στη Γερμανία, ενώ εισήγαγαν από εκείνη αγαθά αξίας 114 δισ., με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα 65 δισ. δολαρίων. Πέντε χρόνια πριν, όμως, το έλλειμμα ήταν μικρότερο κατά 32%.

Ως εκ τούτου, ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί να επιβάλει φόρο σε αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρείας BMW που κατασκευάζονται σε μεξικανικό έδαφος. Ωστόσο, οικονομολόγοι αποκαλύπτουν ότι ο λόγος που η Γερμανία έχει εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ δεν είναι η ανεπάρκεια των προηγούμενων αμερικανών πολιτικών ούτε η λανθασμένη διαχείριση της εμπορικής πολιτικής.

Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη πτώση της αξίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου ήταν αυτό που έκανε τα γερμανικά προϊόντα να είναι πιο ανταγωνιστικά στην αγορά της Αμερικής. Σημαντικά συμβάλλει επίσης η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ