ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπουλά και απολύει η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi

Ξεπουλά και απολύει η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi
EPA

Σε απολύσεις 5.500 υπαλλήλων, κλείσιμο 600 από τα συνολικά 2.000 υποκαταστήματα και πώληση κόκκινων δανείων 28,6 δισ. ευρώ προχωρά η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, στο πλαίσιο προγράμματος ριζικής αναδιάρθρωσης. Τα πιο επισφαλή από αυτά τα δάνεια μάλιστα αναμένεται να πουληθούν στο περίπου 20% της λογιστικής τους αξίας.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας δημοσιοποιήθηκε μετά την έγκριση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση της Ιταλίας για την έκτακτη ενίσχυση της Monte dei Paschi με 5,4 δισ. ευρώ προκειμένου να παραμείνει βιώσιμη.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2021 και μέχρι τότε η τράπεζα εκτιμά ότι θα έχει καταφέρει να πετύχει καθαρά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ. Πέρυσι η Monte dei Paschi που είναι η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο με ιστορία άνω των 500 ετών, είχε ανακοινώσει ζημιές 3,2 δισ. ευρώ.

Τα κόκκινα δάνεια όλων των ιταλικών τραπεζών εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ. Η Monte dei Paschi έχει αποτελέσει αντιπρο- σωπευτικό παράδειγμα των μεγάλων προβλη- μάτων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της γειτονικής χώρας, τα οποία η Ρώμη έχει βάλει σκοπό να αντιμετωπίσει άμεσα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση της Ιταλίας διασώζει την τράπεζα κρατικοποιώντας την, αφού σε αυτή τη φάση και μετά τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας θα κατέχει το 70% αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ