ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγορές προεξοφλούν άνοδο των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών

Οι αγορές προεξοφλούν άνοδο των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών
ΕΡΑ

Οι αγορές αρχίζουν να βλέπουν ότι πλησιάζει σταδιακά το τέλος του φθηνού χρήματος. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις στα ομόλογα και στις μετοχές, όπου ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές.

Μετά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που έχει μπει εδώ και αρκετούς μήνες σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων, τώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το έδαφος για να κλείσει σταδιακά τη στρόφιγγα του φθηνού χρήματος προετοιμάζει και ο πρόε- δρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.Σήμα για πιθανή αύξηση των επιτοκίων έχει δώσει και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Το τελευταίο έναυσμα πωλήσεων σε ομόλογα και μετοχές έδωσε η δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Τα πρακτικά αυτά έδειξαν ότι τα μέλη της Τράπεζας έριξαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μην υπο- σχεθούν ότι θα αυξήσουν άλλο τη ρευστότητα στην ευρωζώνη.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα μιας αλλαγής πολιτικής από την ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει ακόμη και σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε ευρώ από το επόμενο έτος. Μέχρι τώρα οι επενδυτές στις μεγάλες αγορές δανείζονταν φθηνά και έριχναν τα χρήματα σε μετοχές και ομόλογα χωρών της ζώνης του ενι- αίου νομίσματος. Μετά τις νέες ενδείξεις όμως για αλλαγή της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής από κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο άρχισαν οι πωλήσεις σε κρατικούς τίτλους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί την προηγούμενη εβδομάδα το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, φτάνοντας το 0,57%.Πρόκειται για επίπεδο που εξακολουθεί να είναι χαμηλό, αλλά τα ομόλογα αυτά αποτελούν σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ευρωζώνη και όχι μόνο.

Αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν πλέον ότι τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας της Γερμανίας μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 0,7% το τέταρτο φετινό τρίμηνο. Την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια των ομολόγων πολλών χωρών της ευρωζώνης κατέγραψαν αύξηση άνω των 12 μονάδων βάσης. Τα επιτόκια των ομολόγων της Πορτογαλίας διαμορφώνονται πλέον σε 5,4%, της Ισπανίας σε 1,68% και της Ιταλίας σε 2,28%.

Τα επιτόκια των ομολόγων της Γαλλίας αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης φτάνοντας το 0,92%. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 5,4%. Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών έφτασαν επίσης τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας που ξεπέρασαν το 0,105% αλλά και των ΗΠΑ που διαμορφώθηκαν πάνω από 2,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ