ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τις 21 Σεπτεμβρίου θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ η CETA

Από τις 21 Σεπτεμβρίου θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ η CETA
REUTERS/Ludovic Marin/POOL

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA) θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται «προσωρινά» από τις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές χθες Σάββατο σε κοινή τους ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο, συμφώνησαν στην ημερομηνία αυτή, δηλαδή λίγο λιγότερο από ένα χρόνο μετά την υπογραφή της.

Η «προσωρινή» εφαρμογή της CETA θα ξεκινήσει εν αναμονή της πλήρους ισχύος του συμφωνίας, μετά την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια όλων των μελών της ΕΕ, σημειώνει το Γαλλικό πρακτορείο. Αν και η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από το καναδικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η επικύρωσή της από τα 38 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια στην ΕΕ είναι ένας μακρύς και αβέβαιος δρόμος, που ενδέχεται να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Η επιλογή του Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιτρέψει «να έχουν ληφθεί ως τότε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της», εξηγείται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με ένα Ευρωπαίο διπλωμάτη που ρωτήθηκε στα τέλη Ιουνίου, μένουν να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες. Ο ίδιος ο Τριντό πρότεινε στον Γιούνκερ την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας «το συντομότερο δυνατό».

To Σάββατο, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η CETA «θα εφαρμόζεται κατά 98%» από τις 21 Σεπτεμβρίου, «γεγονός που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις».

«Είναι σημαντικό που επιχειρήσεις και οι πολίτες μας, που είναι οι πραγματικοί νικητές της συμφωνίας αυτής, θα αρχίσουν να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματά της χωρίς καθυστέρηση», σχολίασαν Γιούνκερ και Τριντό.

Βάσει της CETA, θα αρθεί το 99% των τελωνειακών δασμών με τον Καναδά και θα ενισχυθεί κατά 25% το εμπόριο της ΕΕ με τη χώρα, τον 12ο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ