ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πουλάνε παραλίες, αυξάνονται τα έσοδα

Πουλάνε παραλίες, αυξάνονται τα έσοδα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αυξημένα κατά τουλάχιστον 35% είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα δημόσια έσοδα που προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση χρή- σης των παραλιών, που εφαρμόζονται εφέτος για πρώτη φορά.

Ενδεικτικά, στις πρώτες 41 δημοπρασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα σε όλη τη χώρα, παρουσιάστηκε συνολικό όφελος της τάξης του 35%, σε σχέση με τις αρχικές τιμές εκκίνησης των υπό παραχώρηση παραλιών.

Οι διαγωνισμοί γίνονται από τους προϊσταμένους του Β’ Τμήματος των κατά τόπους περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Περιουσίας. Μέσω της νέας διαδικασίας, πέραν της αύξησης των εσόδων του Δημοσίου, μεταξύ άλλων, έχει εκσυγχρονιστεί όλο το σύστημα παραχώρησης των παραλιών, υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τις παραχωρήσεις, ενώ και οι αιγιαλοί της χώρας προβάλλονται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών συνεργάζονται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ) και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών είναι πλέον προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερομένους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, μέσω της ιστοσελίδας www. minfin.gr/web/guest/demoprasies. Για παράδειγμα, βάσει του προγράμματος που είναι ήδη αναρτημένο:

  • Στις 17 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί δημόσιος πλειοδοτικός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε θέση του Δήμου Σκοπέλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας - Σποράδων.
  • Μία μέρα αργότερα, θα διεξαχθεί δημόσιος πλειοδοτικός προφορικός διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε θέσεις του Δήμου Χανίων.
  • Επίσης, στις 19 Ιουλίου θα διεξαχθεί δημόσιος πλειοδοτικός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε θέσεις του Πειραιά και της Ανατολικής Αττικής.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ