ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες ανατιμήσεις σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία τον Ιούνιο

Μεγάλες ανατιμήσεις σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία τον Ιούνιο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σημαντικές ανατιμήσεις σε αεροπορικές μεταφορές και ξενοδοχεία αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο 2017.

Σε μηνιαία βάση, ήτοι σε σχέση με το Μάιου του 2017, ο τιμάριθμος σημείωσε τον Ιούνιο αύξηση κατά 0,6%. Ο μέσος πληθωρισμός ου δωδεκαμήνου Ιουλίου 2016 - Ιουνίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πληθωρισμό του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016, παρουσίασε αύξηση 0,3%.

Στις υπηρεσίες μεγάλες ανατιμήσεις 12,2% σε ετήσια βάση καταγράφηκαν τον Ιούνιο στη μεταφορά με αεροπλάνο, γεγονός που σχετίζεται με την άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων. Ωστόσο, αυξημένες κατά 7,4% σε ετήσια βάση είναι και οι τιμές διαμονής σε ξενοδοχεία - μοτέλ – πανδοχεία, γεγονός που σημαίνει πως εάν αθροίσει κανείς το κόστος αεροπορικής μετάβασης και διαμονής, το ελληνικού τουριστικό προϊόν ήταν τον Ιούνιο 2017 ακριβότερο κατά 19,6% σε σχέση με τον Ιούνιο 2016.

Πρωταθλητής της ακρίβειας σε επίπεδο έτους είναι ο καφές, η τιμή του οποίου έχει ανατιμηθεί κατά 15% σε ετήσια βάση σε σχέση με τον Ιούνιο 2016, λόγω κυρίως της αύξησης του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως. Ακολουθεί το ελαιόλαδο που κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής, η τιμή του έχει ανατιμηθεί κατά 13,6% σε σχέση με τον Ιούνιο 20916. Από τα βασικά προϊόντα η τιμή των οποίων ανατιμήθηκε πιο πολύ είναι ο καπνός, ο οποίος σε ετήσια βάση σημειώνει αύξηση 9,3%, λόγω κυρίως της αύξησης του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ