Μεγάλες ανατιμήσεις σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία τον Ιούνιο
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σημαντικές ανατιμήσεις σε αεροπορικές μεταφορές και ξενοδοχεία αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο 2017.

Σε μηνιαία βάση, ήτοι σε σχέση με το Μάιου του 2017, ο τιμάριθμος σημείωσε τον Ιούνιο αύξηση κατά 0,6%. Ο μέσος πληθωρισμός ου δωδεκαμήνου Ιουλίου 2016 - Ιουνίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πληθωρισμό του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016, παρουσίασε αύξηση 0,3%.

Στις υπηρεσίες μεγάλες ανατιμήσεις 12,2% σε ετήσια βάση καταγράφηκαν τον Ιούνιο στη μεταφορά με αεροπλάνο, γεγονός που σχετίζεται με την άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων. Ωστόσο, αυξημένες κατά 7,4% σε ετήσια βάση είναι και οι τιμές διαμονής σε ξενοδοχεία - μοτέλ – πανδοχεία, γεγονός που σημαίνει πως εάν αθροίσει κανείς το κόστος αεροπορικής μετάβασης και διαμονής, το ελληνικού τουριστικό προϊόν ήταν τον Ιούνιο 2017 ακριβότερο κατά 19,6% σε σχέση με τον Ιούνιο 2016.

Πρωταθλητής της ακρίβειας σε επίπεδο έτους είναι ο καφές, η τιμή του οποίου έχει ανατιμηθεί κατά 15% σε ετήσια βάση σε σχέση με τον Ιούνιο 2016, λόγω κυρίως της αύξησης του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως. Ακολουθεί το ελαιόλαδο που κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής, η τιμή του έχει ανατιμηθεί κατά 13,6% σε σχέση με τον Ιούνιο 20916. Από τα βασικά προϊόντα η τιμή των οποίων ανατιμήθηκε πιο πολύ είναι ο καπνός, ο οποίος σε ετήσια βάση σημειώνει αύξηση 9,3%, λόγω κυρίως της αύξησης του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως.


Διαβάστε επίσης

Φωτίου: Η μείωση της παιδικής φτώχειας μας δίνει επιπλέον κουράγιο να συνεχίσουμε

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υγεία των Ελλήνων το 2017

Στήριξη στα ελληνικά τουριστικά startups από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών