ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διορία» από το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος

«Διορία» από το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος
Reuters

Ελάχιστες διαφορές σε σχέση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που είχε συμπεριλάβει το ΔΝΤ στην έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία προ πενταμήνου, θα περιλαμβάνει το νέο DSA που θα εξετάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο της «κατ’ αρχήν έγκρισης» της νέας ρύθμισης χρηματοδότησης με την Ελλάδα.

Αν και το CNN Greece είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή μετά το Eurogroup του Ιουνίου, καθώς είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της Διοίκησης του Ταμείου να μην μεταβάλει το DSA υπό το φως των νέων δεσμεύσεων της ευρωζώνης – δεν τις θεωρεί επαρκείς – πλέον αυτό επιβεβαιώθηκε, καθώς στην έκθεση που δόθηκε προ ημερών προς σχολιασμό στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Να σημειωθεί πως το νέο DSA συνυπολογίζει τις αποφάσεις του Eurogroup για τα νέα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060), καθώς και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που εφαρμόζει ο ESM, ωστόσο υπογραμμίζει πως απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να διατηρηθούν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εντός του πλαισίου 15%-20% του ΑΕΠ, το οποίο και κρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους. Η ανάλυση των οικονομολόγων του διεθνούς οργανισμού βασίζεται σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζει ότι θα είναι κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η «αρνητική» ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δικαιολογεί και την πρόταση της Διοίκησης του Ταμείου προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για μια «κατ’ αρχήν έγκριση» του προγράμματος με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η «κατ’ αρχήν έγκριση» είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει ένα πρόγραμμα εφόσον έχει προηγηθεί συμφωνία για το μείγμα των οικονομικών πολιτικών που θα εφαρμόσει η χώρα, με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει και συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. Όταν «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για το χρέος, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ λαμβάνει μια δεύτερη απόφαση (συνήθως χωρίς να συνεδριάσει), οπότε και η χώρα - μέλος μπορεί να αντλήσει πόρους από το δάνειο που έχει «προ-εγκριθεί».

Η «διορία» στους Ευρωπαίους

Δύο βασικά θέματα θα έχουν ειδικό ενδιαφέρον στο προσεχές Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Ο χρόνος που θα ισχύσει η «κατ’ αρχήν έγκριση», δηλαδή το περιθώριο που θα δοθεί στην ευρωζώνη για να πάρει τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και οι κατευθυντήριες γραμμές που θα τη διέπουν, δηλαδή το πώς θα αξιοποιήσουν την έγκριση τα στελέχη του ΔΝΤ, ώστε να πετύχουν να υπάρξει σύντομα μια διευθέτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Να σημειωθεί πως όταν η «κατ’ αρχήν έγκριση» χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στη δεκαετία του 1980, υπήρχε συχνά μια προθεσμία 30 ημερών για την ενεργοποίηση της ρύθμισης. Δηλαδή εάν οι πιστωτές της χώρας δεν έδιναν την ελάφρυνση χρέους που ήθελε το Ταμείο μέσα σε αυτό το διάστημα, εκείνο απέσυρε τη χρηματοδότησή του. Στην περίπτωση της Ελλάδος το χρονικό αυτό περιθώριο θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με γνώστες των συζητήσεων θα επιδειχθεί «ευελιξία» και η «κατ’ αρχήν έγκριση» θα έχει ορίζοντα πολύ μεγαλύτερο εκείνου των 30 ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ