ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια για αντικατάσταση της Γέλεν στο τιμόνι της Fed

Σενάρια για αντικατάσταση της Γέλεν στο τιμόνι της Fed
Reuters

Ενδείξεις για νέες σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια και για πωλήσεις ομολόγων που έχει η Fed στον ισολογισμό της από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει έδωσε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μιλώντας χθες ενώπιον του Κογκρέσου.

Ίσως να ήταν μια από τις τελευταίες εμφανίσεις της Γέλεν στο Καπιτώλιο, καθώς νέα δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι μειώνονται οι πιθανότητες να δει τη θητεία της να ανανεώνεται για δεύτερη φορά.

Η θητεία της Γέλεν λήγει τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται να την αντικαταστήσει. Ως πιθανότερος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Fed φέρεται ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Γκάρι Κον, πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs.Χθες σε σχετική ερώτηση η Γέλεν απάντησε, όπως αναμενόταν, διπλωματικά αναφέροντας ότι σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία της και δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο ανανέωσής της.

Για τη νομισματική πολιτική της Fed η Γέλεν είπε ότι η τράπεζα «εξακολουθεί να εκτιμά πως η πορεία της οικονομίας θα απαιτήσει τη σταδιακή αύξηση» των επιτοκίων, αλλά παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει ακόμη τα επιθυμητά επίπεδα. Προσέθεσε ακόμη ότι οι πωλήσεις ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού ύψους 4 τρισ. δολαρίων που έχει στον ισολογισμό της η Fed από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να αρχίσουν τη χρονιά που διανύουμε. Επίσης ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τον στόχο του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει στο 2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ