ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα : Έκδοση ομολόγων για τις φτωχότερες χώρες

Παγκόσμια Τράπεζα : Έκδοση ομολόγων για τις φτωχότερες χώρες
Reuters

Στην έκδοση ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ με αποδέκτες τις φτωχότερες χώρες προτίθεται να προχωρήσει η Παγκόσμια Τράπεζα την επόμενη τριετία.

Η παροχή βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα σε φτωχές χώρες ξεκίνησε το 1947 και τα τελευταία χρόνια διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με μολυσματικές ασθένειες και μέσω των κεφαλαίων αυτών θα μπορούσαν να τις καταπολεμήσουν.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προβαίνει σε εκδόσεις ομολόγων για λογαριασμό των φτωχότερων χωρών. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBDR), ένα παράρτημα της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξέδωσε ομόλογα συνολικού ύψους 361 δισ. δολαρίων. Tώρα, η Ένωση Διεθνούς Ανάπτυξη (IDA), που επίσης ανήκει στην Παγκόσμια Τράπεζα, ετοιμάζεται να βγει για πρώτη φορά στις αγορές.

Η IDA συστάθηκε το 1960 με αντικείμενο την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων για λογαριασμό χωρών που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν τα επιτόκια των αγορών. Από τότε μέχρι σήμερα, η IDA έχει συσσωρεύσει κεφάλαια ύψους 160 δισ. δολαρίων καθώς και ρευστό 30 δισ. δολαρίων, μέσω δωρεών από μια σειρά κρατώνμελών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πλέον η IDA, προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να στηρίξει το νέο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ