ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Goldman Sachs δεν αποκλείει νέο Μνημόνιο - Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος

Η Goldman Sachs δεν αποκλείει νέο Μνημόνιο - Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος
REUTERS

Την εκτίμηση πως οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν την Άνοιξη του 2018 εκφράζει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε σημερινή της ανάλυση, ενώ δεν αποκλείει το να υπάρξει και τέταρτο ελληνικό Μνημόνιο.

Αναφερόμενη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η επενδυτική τράπεζα τονίζει πως η συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ, των υπουργών της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών άνοιξε το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και την εκταμίευση των περαιτέρω κονδυλίων του προγράμματος, αλλά δεν ρύθμισε το θέμα του χρέους.

«Μετά από μήνες συζητήσεων μεταξύ των μερών σχετικά με τη φύση των μέτρων για το χρέος που θα εισαχθούν με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής (στα μέσα του 2018), οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε μετάθεση και όχι σε λύση», αναφέρει ο οίκος.

Επιπλέον, η GS υπογραμμίζει πως το Eurogroup διατήρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους δημοσιονομικής ισορροπίας στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη 2% στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται σε αυτούς τους στόχους τους οποίους θεωρεί μη ρεαλιστικούς και καταπιεστικούς και αρνείται να παρέχει χρηματοδότηση για το τρέχον πρόγραμμα μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Η συμφωνία καθιστά την Άνοιξη του 2018 ως την επόμενη σημαντική πράξη στο δράμα του ελληνικού χρέους. Τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα ειδικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως παράλληλα με ένα τέταρτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και συνοδευτικά μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει σχετικά η τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, σημειώνει πως οι εξελίξεις γύρω από το χρέος καθιστούν λιγότερο πιθανό το περιθώριο ένταξης της Ελλάδας στον QE της ΕΚΤ.

«Δεδομένου ότι αναμένουμε από την ΕΚΤ να ξεκινήσει μια μακρόχρονη συρρίκνωση του QE τον Ιανουάριο του 2018 και ότι η σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εμφανιστεί μόλις στα μέσα του 2018, φαίνεται απίθανο ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σύντομα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και ίσως όχι πριν από τη μείωση των αγορών ενεργητικού (καθιστώντας περιττό το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στο QE», αναφέρει η Goldman Sachs.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ