ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μοσχοπουλούν» οι δημοπρασίες έργων τέχνης

«Μοσχοπουλούν» οι δημοπρασίες έργων τέχνης
Christies

Εκτοξεύτηκαν οι συναλλαγές στον χώρο των δημοπρασιών έργων τέχνης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως η φετινή χρονιά θα είναι αισθητά καλύτερη από το 2016 και το 2015.

Ο τζίρος από τις δημοπρασίες, αλλά και τις διαδικτυακές και τις ιδιωτικές πωλήσεις, είναι 2,65 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αύξηση που αποδίδεται κυρίως στο πελατολόγιο από την ασιατική ήπειρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του οίκου Christie’s την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 πουλήθηκαν 38 έργα σε τιμές άνω των 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι τα έργα που άλλαξαν χέρια στις ίδιες τιμές ήταν μόλις 14.

Στην κορυφή βρίσκονται «Η κοιμωμένη μούσα» του Κονσταντίν Μπρανκούζι, μια χάλκινη κεφαλή, έργο του 1913 που αγοράστηκε για 49,9 εκατ. ευρώ στη Νέα Υόρκη και η «Κόλαση των Πτηνών» του Μαξ Μπέκμαν που ακολούθησε με 40,7 εκατ. ευρώ.

Αν και στην ανθρωπογεωγραφία των πελατών που αγοράζουν από τον Christie’s εξακολουθούν να υπερέχουν οι προερχόμενοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι είναι εκείνοι που δημιουργούν το 35% του τζίρου, οι Ευρωπαίοι, οι Ρώσοι, οι Ινδοί και οι προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή ξοδεύουν ποσά που ισοδυναμούν με το 30% του τζίρου του οίκου.

Επιπλέον, υψηλό είναι το ποσοστό των νέων πελατών που προσείλκυσε ο Christie’s το πρώτο εξάμηνο το 2017, οι οποίοι υπολογίζεται ότι το ποσό που διέθεσαν έφτασε το 42% του συνολικού τζίρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ