ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκρατικοποιήσεις: Από 1,9 δισ. ευρώ έως και 3,5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις το 2016

Αποκρατικοποιήσεις: Από 1,9 δισ. ευρώ έως και 3,5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις το 2016
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δηλώνουμε τα λίγα πάμε για τα πολλά». Με τη λογική αυτή πορεύεται η κυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων για το 2016.

Μπορεί ο Προϋπολογισμός 2016 να αναφέρει πως ο στόχος αποκρατικοποιήσεων για το 2016 τοποθετείται σε 1,9 δισ. ευρώ (έναντι εσόδων μόλις 65 εκατ. ευρώ για το 2015), ωστόσο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί εφικτή την είσπραξη ακόμη και 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για το 2016 τα έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα προέλθουν από τον ΔΕΣΦΑ, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τις μαρίνες, τα ακίνητα του εξωτερικού, το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την Κασσιόπη Κέρκυρας, το Παλιούρι Χαλκιδικής και από άλλα, μικρότερα, περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, προσφάτως ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας ανάφερε πως το Ταμείο θα επιδιώξει να αντλήσει από τις αποκρατικοποιήσεις το 2016 έσοδα 3,5 δισ. ευρώ. Κατά τον ίδιο ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, περίπου στους επόμενους έξι μήνες και στη λίστα αποκρατικοποιήσεων του 2016 περιλαμβάνονται και τα δυο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Αναφορικά με τον ΟΛΠ, ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε πως οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2016. Για το ΟΛΘ, οι δεσμευτικές προσφορές θα έχουν κατατεθεί έως τον Μάρτιο 2016, και η πώληση θα έως ολοκληρωθεί έως τα μέσα του επόμενου έτους.

Έως τα μέσα του 2016 θα έχει λήξει και η διαδικασία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία συντήρησης του τροχαίου υλικού Rosco, με τον κ. Πιτσιόρλα να σημειώνει μάλιστα πως, παρά τα δημοσιεύματα για απόσυρση των Ρώσων από τον διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ