ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 5ετές ομόλογο η Ελλάδα στις αγορές - Το τίμημα που θα πληρώσει το Δημόσιο

Με 5ετές ομόλογο η Ελλάδα στις αγορές - Το τίμημα που θα πληρώσει το Δημόσιο
Getty images/ideal images/Christopher Furlong / Staff

Στην έκδοση 5ετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα, επιστρέφοντας στις αγορές έπειτα από τρία χρόνια αποχής. Η σχετική ανακοίνωση έγινε την ημέρα που η χώρα γιόρταζε την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ενώ στο άκουσμα της εξόδου στις αγορές αντέδρασαν θετικά τόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και οι αγορές.

Μάλιστα η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, βάσει της οποίας η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ διάρκειας 5 ετών, δημοσιεύθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με αυτήν, η έκδοση στις 01/08/2017 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, σε άυλη μορφή, έχει αρχική ονομαστική αξία τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (€ 3.000.000.000,00), σταθερό επιτόκιο όπως αυτό θα προκύψει από βιβλίο προσφορών, διάρκειας 5 ετών και λήξης στις 01/08/2022 (το «Ομολογιακό Δάνειο» και τα «Ομόλογα»).

Από τις διατάξεις της συγκεκριμένης απόφασης προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017, η οποία θα καλυφθεί από τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ενώ προκαλείται δαπάνη και για τα επόμενα οικονομικά έτη, η οποία θα εγγράφεται στις κατ΄ έτος προβλέψεις δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Σημειώνεται ακόμη πως για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της έκδοσης θα καταβληθεί αμοιβή στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, η οποία δεν δύναται να υπερβεί το συνολικό ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 400.000,00).

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ομολόγων περιγράφονται ενδεικτικά ως εξής:

1. Οι εκδιδόμενοι τίτλοι είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε ευρώ, σταθερού επιτοκίου, διάρκειας 5 ετών, με ημερομηνία λήξης την 1η Αυγούστου 2022.

2. Τα ομόλογα είναι ανώνυμοι τίτλοι, φέρουν τοκομερίδια, ένα για κάθε ετήσια τοκοφόρο περίοδο και εκδίδονται σε άυλη μορφή, είναι δε καταχωρημένα στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) της Τράπεζας της Ελλάδος με κωδικό αριθμό (ISIN) GR0114029540.

3. Η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι χίλια ευρώ (€1.000).

4. Το αρχικό ποσό της έκδοσης (αρχική ονομαστική αξία) ορίζεται στο ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (€ 3.000.000.000,00).

5. Στη συγκεκριμένη ημερομηνία έκδοσης (01/08/2017), τα ομόλογα θα διατεθούν στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από βιβλίο προσφορών.

6. Για την έκδοση αυτή θα δοθεί προμήθεια ύψους € 1.500.000,00. 7. Το επιτόκιο των ομολόγων θα προκύψει από βιβλίο προσφορών και είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια των Ομολόγων.

8. α. Τα ομόλογα αποφέρουν τόκο από την ημερομηνία έκδοσής τους προς επιτόκιο σταθερό για όλη τη διάρκειά τους. Ο τόκος υπολογίζεται στην ελάχιστη ονομαστική αξία των χιλίων Ευρώ (€1.000), με βάση τον πραγματικό αριθμό ημερών κάθε τοκοφόρου περιόδου και έτος 365 ή 366 ημερών (actual/actual ICMA) και καταβάλλεται δεδουλευμένος. Η πρώτη ημερομηνία πληρωμής τόκου ορίζεται η 01/08/2018 και για τα επόμενα έτη η ίδια ημερομηνία μέχρι τη λήξη των ομολόγων, σε ετήσια βάση.

β. Για την πρώτη ημερομηνία πληρωμής τόκου θα υπολογιστεί τόκος από την 1η Αυγούστου 2017 (συ- μπεριλαμβανομένης) έως την 1η Αυγούστου 2018 (μη συμπεριλαμβανομένης).

9. Η εξόφληση των ομολόγων θα γίνει στην ονομαστική τους αξία. Εάν κάποια ημερομηνία πληρωμής τόκου ή κεφαλαίου συμπέσει με μη εργάσιμη ημέρα η εξόφληση θα γίνει την αμέσως επόμενη εργάσιμη χωρίς να πληρωθεί πρόσθετος τόκος.

10. Η αξίωση των κομιστών για το κεφάλαιο και τους τόκους υπόκειται σε πενταετή παραγραφή.

11. Πράκτορας πληρωμής ορίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Όλες οι διαδικασίες χειρισμού, καταγραφής, συμψηφισμού και εκκαθάρισης των συναλλαγών επί των τίτλων θα γίνονται από το Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) της Τράπεζας της Ελλάδος.

12. Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, να προαγοράσει μέρος ή το σύνολο των ομολόγων οποιαδήποτε χρονική στιγμή, είτε στην ανοικτή αγορά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

13. Τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ.) και στη διατραπεζική αγορά (Ο.Τ.C.).

14. Μέρος της ονομαστικής αξίας της έκδοσης, ή των προσόδων αυτής, δύνανται να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ομολόγων λήξεως 17/04/2019, επιτοκίου 4,75% με κωδικό αριθμό (ISIN) GR0114028534, που θα προσφερθούν τελικώς προς επαναγορά σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στο Πληροφοριακό Δελτίο της Πρότασης Ανταλλαγής (Tender Offer Memorandum), από επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την κάλυψη ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που εκδίδονται δυνάμει της παρούσας. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο βαρύνεται τελικά να καλύψει κάθε δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής του ανταλλάγματος της επαναγοράς, για την ολοκλήρωση και τον τελικό διακανονισμό της ως άνω επαναγοράς. Η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες και τα λοιπά ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συμμετάσχουν στην ως άνω έκδοση και το διακανονισμό της ως άνω επαναγοράς εκτός του πλαισίου της κοινοπραξίας.

15. Η καταβολή του αντιτίμου έκδοσης των ομολόγων (Settlement) θα γίνει στις 1 Αυγούστου 2017, ημερομηνία έκδοσης των ομολόγων.

16. Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα, χωρίς την έγκριση των κομιστών των ομολόγων ή των εντολέων ανάθεσης αυτής της κοινοπραξίας, να αυξάνει το ποσό της έκδοσης των ομολόγων, εκδίδοντας ομόλογα της ίδιας έκδοσης με δημοπρασία, κοινοπραξία ή όποιο τρόπο διάθεσης επιθυμεί.

17. Τα ομόλογα και το ομολογιακό δάνειο υπόκεινται στους Ενιαίους Κανόνες Τροποποίησης Τίτλων με Συλλογικές Διαδικασίες (Κανόνες Συλλογικής Δράσης)

18. Οι όροι των ομολόγων και του ομολογιακού δανείου διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τυχόν δε σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια.

Αναλυτικά η απόφαση

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έπειτα από τρία χρόνια ασχολούνται με εκτενή δημοσιεύματα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει την Τρίτη στις αγορές» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Το τηλεγράφημα αναπαράγεται από πολλά γαλλικά ΜΜΕ, όπως τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων L’ Express και Les Echos, το France Inter, τη La Tribune.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την Τρίτη, με την πρώτη έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εδώ και τρία χρόνια, την πρώτη επίσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των αγορών σε μια χώρα που πιθανόν τελικά αναρρώνει» ξεκινά η ανταπόκριση του AFP.

download 1

Πηγή: reuters

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται η ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι την Τρίτη θα προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,75%.

Το AFP επισημαίνει επιπλέον ότι η εβδομάδα αυτή είναι εκείνη με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό γύρω από αυτό το θέμα και κατόπιν αναφέρεται σε όσους τάσσονται υπέρ, «ιδίως το Eurogroup» και την απόφαση της 15ης Ιουνίου.

«Είναι επίσης η σωστή στιγμή» σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως σημειώνεται.

Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο περιγράφει τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας που φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

«Την Παρασκευή η διπλή ανακοίνωση της αναβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης SP Global Ratings –έπειτα από μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody's στα τέλη Ιουνίου– και της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που επιζητούσε έντονα η ΕΕ, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τη διακοπή των αγορών, τον Αύγουστο».

BBC: Σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το ρεπορτάζ του BBC που αναφέρει πως «η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές κεφαλαίων για να δανειστεί χρήματα».

«Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση ομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν σε πέντε χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη πώληση κρατικού χρέους από το 2014, όταν η Ελλάδα έκανε μια σύντομη επιστροφή στις αγορές», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Άντριου Ουόκερ (Andrew Walker). «Αυτό θεωρείται ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα», προστίθεται.

«Το τρέχον, τρίτο μνημόνιο αναμένεται να τερματιστεί την επόμενη χρονιά και με το θα "τερματιστεί" εννοούμε ότι θα γίνει η τελευταία εκταμίευση της δόσης της Ελλάδας. Η τελική αποπληρωμή (των δανείων) θα γίνει σε πάνω από 40 χρόνια από τώρα», αναφέρει ο Ουόκερ αφού παραθέτει ένα ιστορικό της κρίσης χρέους και τα μεγέθη των μνημονίων.

«Όταν τερματιστούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων, ο στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση να είναι σε θέση να καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τη φορολογία και με δανεισμό από τις αγορές. Αυτό που κάνει τώρα η Ελλάδα είναι ότι βάζει "ένα δάχτυλο στο νερό", μια προσπάθεια να πάρει μια ένδειξη του πόσο καλά θα μπορούσε να πάει αυτή η διαδικασία», αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης του BBC.

«Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι αυτό που επιμένει περισσότερο» στο ζήτημα αυτό, σημειώνει ο Ουόκερ και προσθέτει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επτά χρόνια των μνημονίων τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν».

«Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να χρηματοδοτείται μόνη της από την επόμενη χρονιά; Οι επενδυτές που θα αγοράσουν τα νέα ομόλογα είτε θεωρούν ότι μπορεί, ή υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα δάνεια (σ.σ. από την ευρωζώνη) ή ελάφρυνση χρέους στον βαθμό που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορεί να καλύπτει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή των οφειλών της», προστίθεται στο κείμενο.

«Κι αυτοί τι έχουν να κερδίσουν; Η απόδοση που θα λάβουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές θα γίνουν βάσει των δεσμεύσεων, θα είναι υψηλότερη από εκείνη που μπορούν να περιμένουν από τα ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης», συνεχίζει το κείμενο.

«Κοιτώντας τα 10ετή ομόλογα που διατίθενται στην αγορά, η ετήσια απόδοση των ελληνικών είναι περίπου 5%. Στις άλλες μνημονιακές χώρες είναι περίπου 3% για την Πορτογαλία, 1,5% για την Ισπανία και κάτω από το 1% για την Ιρλανδία».

«Ο λόγος που η απόδοση είναι σχετικά ελκυστική είναι πως υπάρχει ακόμη κάποιος κίνδυνος που συνδέεται με την αγορά ελληνικού κρατικού χρέους. Ο ένας είναι πως η οικονομική προοπτική είναι ακόμη πολύ αβέβαιη», αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, καθώς ακόμη «δεν έχει υπάρξει σταθερή ανάπτυξη».

«Μολαταύτα το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να εξετάσει σοβαρά το να επιστρέψει στις αγορές δανεισμού είναι μια κάποια πρόοδος», κάτι που είναι «ίσως ακόμα πιο εκπληκτικό διότι αυτή η εξέλιξη καταγράφεται επί των ημερών της κυβέρνησης ενός κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές με ένα ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα εναντίον της λιτότητας», γράφει ο Ουόκερ.

«Για τους Έλληνες, που υπομένουν εδώ και πολύ καιρό, ο δρόμος για την ανάκαμψη στην καλύτερη περίπτωση μόλις αρχίζει», καταλήγει το κείμενο.

bonds

Πηγή: reuters

Guardian: Η Αθήνα βλέπει πια το τέλος της λιτότητας

«Η επιτυχής έκδοση νέων πενταετών ομολόγων θα βοηθούσε την πληγείσα από την κρίση χώρα να εξέλθει από τον μακρύ κύκλο της λιτότητας και των μνημονίων», αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

«Η Αθήνα παρουσίασε σχέδια για την επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίων για πρώτη φορά μετά το 2014, με τη διάθεση νέων πενταετών ομολόγων στους επενδυτές», αναφέρεται στο άρθρο των Phillip Inman και Graeme Wearden.

«Προϋπάρχοντα ελληνικά κρατικά πενταετή ομόλογα μεταπωλούνταν (σ.σ. στη δευτερογενή αγορά) με επιτόκιο 3,6% σήμερα το πρωί, από το 63% όπου βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης το 2012, όταν το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να καταβάλει μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους και στους δρόμους ξεσπούσαν ταραχές», πάντα κατά το δημοσίευμα. «Μετά την ανακοίνωση ότι η Αθήνα θα επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων, η απόδοση (σ.σ. των ελληνικών κρατικών πενταετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά) έπεσε στο 3,4%».

«Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο το νέο ομόλογο να έχει επιτόκιο 4,2%. Όμως πηγές προσκείμενες σε τράπεζες πιστεύουν ότι αυτό το επίπεδο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί και θεωρούν πιθανότερο το επιτόκιο να διαμορφωθεί μεταξύ του 4,3% και του 4,5%», συνεχίζει το κείμενο.

«(Σ.σ. ελληνικές) κυβερνητικές πηγές λένε ότι η αποτίμηση θα γίνει την Τρίτη 25η Ιουλίου. Η δοκιμή αυτή της αγοράς θεωρείται κρίσιμη για την Ελλάδα όχι μόνο για να διαπιστωθούν οι διαθέσεις των αγορών, από τις οποίες ουσιαστικά είχε αποκλειστεί μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης της, αλλά και για να απαλλαγεί από την εξάρτηση των δανείων των μνημονίων», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της έκδοσης ομολόγων, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί περιέγραψε τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αφότου σχεδόν χρεοκόπησε "πολύ σκληρές" αλλά "απαραίτητες" και πρόσθεσε ότι υπάρχει τώρα "φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας"», κατά την ίδια πηγή.

«Εάν η έκδοση είναι επιτυχής, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία ακόμη προσπαθεί να αντιμετωπίσει έναν λόγο χρέους προς ΑΕΠ που ανέρχεται στο 180%, να βγει από τον μακρύ κύκλο λιτότητας και πακέτων διάσωσης», αναφέρουν οι συντάκτες του Guardian.

«Αργά την Παρασκευή (σ.σ. ο οίκος αξιολόγησης) S&P αναθεώρησε την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού αξιόχρεου από σταθερή σε "θετική" χάρη εν μέρει στις ανανεωμένες ελπίδες ότι οι πιστωτές της χώρας τελικά θα της προσφέρουν ελάφρυνση χρέους», προσθέτουν.

GettyImages topic

Πηγή: Getty Omages/Ideal Images/ Milos Bicanski / Stringer

«Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί κατά πολύ σε σύγκριση με τα δυσθεώρητα επίπεδα στο αποκορύφωμα της κρίσης, μετά την ευρεία ανάκαμψη στη 19μελή ευρωζώνη και το μεγαλύτερο του αναμενομένου πρωτογενές πλεόνασμα της Αθήνας, τονώνοντας τις ελπίδες ότι η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει μόνη της χρηματοδότηση (σ.σ. δανειζόμενη από τις αγορές), χωρίς τη βοήθεια των μνημονίων», συνεχίζουν οι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας.

«Δηλώσεις που έχει κάνει το αφεντικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι, φάνηκαν επίσης να υποστηρίζουν πιο πολύ τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που συνεχίζουν να έχουν μεγάλα χρέη και αρχίζουν να βγαίνουν σταδιακά από τις ύστερες συνέπειες της κρίσης χρέους», γράφουν.

«"Το κλίμα είναι ακόμη πολύ θετικό καθώς η ΕΚΤ εμφανίστηκε να συνεχίζει να υποστηρίζει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας", δήλωσε ο Μπένγιαμιν Σρέντερ, ειδικός για θέματα επιτοκίων στην ING», μιλώντας στον Γκάρντιαν.

«Ο Μοσκοβισί δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter πριν από μια επίσκεψη του στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα για την ελάφρυνση χρέους ότι "η Ελλάδα είχε βρεθεί σε μια απίστευτη οικονομική και δημοσιονομική θύελλα"», αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα και συνεχίζει: «Σήμερα, τα πράγματα πάνε σαφώς καλύτερα. Έπρεπε να δημιουργήσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης (για τους επενδυτές), κάτι το οποίο έγινε. Ήταν πολύ σκληρό; Πιθανόν. Ήταν όμως αναγκαίο; Επίσης", είπε ο Μοσκοβισί».

«Σε μια ένδειξη ότι η χώρα ανακάμπτει, η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% φέτος — έπειτα από μηδενική ανάπτυξη το 2016. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 1,9% μέσα σε έναν χρόνο, αλλά ήταν ακόμη κολλημένη στο 21,7% τον Απρίλιο», συνεχίζει το κείμενο.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα μονοετές πρόγραμμα δανεισμού ύψους 1,8 δισεκ. δολαρίων για την Ελλάδα», υπενθυμίζεται. «Ωστόσο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι δεν θα εκταμιεύσει κεφάλαια ωσότου η ευρωζώνη καταλήξει σε μια συμφωνία για να μειωθεί το άχθος του χρέους 314 δισεκ. ευρώ της Ελλάδας», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι "140 εξαιρετικά θαρραλέες μεταρρυθμίσεις" που εφάρμοσε η Αθήνα σημαίνουν ότι τώρα υπάρχει ελπίδα "να βρεθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα του χρέους"», καταλήγει το δημοσίευμα.

NYT: Τα προβλήματα δεν τελειώνουν με την έκδοση ομολόγου

Η έκδοση ομολόγου δίνει ελπίδα ότι μπορεί η Ελλάδα επιτέλους να ετοιμάζεται να «απογαλακτιστεί» από τα προγράμματα διάσωσης. Είναι μία καθοριστική στιγμή. Αν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχυρό, μπορεί να αποτελέσει ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη. Αλλά αν η Αθήνα πασχίσει να βρει αγοραστές, η πώληση του ομολόγου θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα για τη χώρα που μόλις πρόσφατα άρχισε να βλέπει σημάδια ανάκαμψης έπειτα από την παρολίγον έξοδό της από τη νομισματική ένωση μόλις πριν από δύο καλοκαίρια, γράφουν οι New York Times.

«Η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα. Είναι απλά το πρώτο από τα αρκετά βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να τεστάρει αν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές για να στηρίξει την οικονομία της όταν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018», επισημαίνουν οι New York Times και σημειώνουν ότι η χώρα μας ακόμη «τρεκλίζει» υπό το χρέος- βουνό, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και το ΔΝΤ.

Το δημοσίευμα του αμερικανικού Μέσου σχολιάζει ότι «η διατήρηση της λιτότητας υπήρξε μια αξιοσημείωτη αναστροφή του Αλέξη Τσίπρα, που εξελέγη υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια».

Κάνουν ακόμη αναφορά στο «χάος» του καλοκαιριού του 2015 και σημειώνουν ότι από τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός «φαίνεται να έχει κάνει στροφή προς την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και η έκδοση ομολόγου αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα σε αυτή την πορεία». Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει ότι έχει «σβήσει» η συζήτηση στην Αθήνα για πρόωρες εκλογές.

«Τα θετικά σημάδια αποτελούν κάποια ανακούφιση για τους δανειστές, που επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να σταματήσει να εξαρτάται από τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Τουλάχιστον, φαίνεται σίγουρο ότι η Αθήνα δεν θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στην ευρωζώνη πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Το πιο ήρεμο κλίμα έχει προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα ακόμη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομικά ρήγματα. Eνώ για τους καθημερινούς Έλληνες, τους χτυπημένους από τα χρόνια των δυσκολιών, ελάχιστη σημασία έχουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές στη χώρα», τονίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ