ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταρτίζεται ηλεκτρονικό αρχείο με τα εμβάσματα Ελλήνων στο εξωτερικό

Καταρτίζεται ηλεκτρονικό αρχείο με τα εμβάσματα Ελλήνων στο εξωτερικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου που έφυγαν την περίοδο της κρίσης από την χώρα στο εξωτερικό εξετάζουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Πρόκειται για καταθέσεις ύψους 25 δισ. ευρώ που εξήλθαν του ελληνικού τραπεζικού συστήματος την περίοδο 2011-2013 και περίπου 5 δισ. ευρώ που βγήκαν ως εμβάσματα στο εξωτερικό στο διάσημα Δεκεμβρίου 2014- Ιουνίου 2015.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών σχηματίζεται ηλεκτρονικό αρχείο με τα εμβάσματα Ελλήνων στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη συζητήσει με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM το πλαίσιο της ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που αναμένεται να δίνει τρεις εναλλακτικές επιλογές σε όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με την καταβολή φόρου με συντελεστή 15%-20% και κίνητρο την απαλλαγή από κάθε έλεγχο πόθεν έσχες.
  • Τη συσχέτιση επαναπατρισμού κεφαλαίων με επενδύσεις για αγορά επιχειρήσεων ή ακινήτων, ακόμη και για τη στήριξη υφισταμένων επιχειρήσεων. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογικος συντελεστής θα είναι 7%-9%.
  • Τον επαναπατρισμό χρημάτων με ταυτόχρονη υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης για τον χρόνο κτήσης των συγκεκριμένων ποσών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ