ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη Αυγούστου έρχονται τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

Τέλη Αυγούστου έρχονται τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Eurokinissi

Περίπου 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν από το φθινόπωρο να καταβάλουν στο Δημόσιο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου, να αναρτήσει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TaxisNet, περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.00 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα –ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο αυτό πέντε μηνιαίες δόσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018. Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν υπερβαίνει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, για τουλάχιστον 2,54 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα η υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ του 2017 από τον Σεπτέμβριο σημαίνει ότι δεν θα προλάβουν σχεδόν καθόλου να πάρουν οικονομική ανάσα, καθώς το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν πληρώσει συνολικά στο Δημόσιο 1,23 δισ. ευρώ για την εξόφληση της πρώτης δόσης των φόρων που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων τις οποίες υπέβαλαν για τα εισοδήματα του 2016.

Στη συνέχεια δε, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα 1,23 δισ. ευρώ για τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν προκύψει από τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ταυτόχρονα άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Συνολικά, οι υποχρεώσεις των συγκεκριμένων φυσικών προσώπων σε ΕΝΦΙΑ και φόρους εισοδήματος υπερβαίνουν τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα οι υποχρεώσεις σε φόρους ακινήτων και εισοδήματος, οι οποίες πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως και τον Ιανουάριο του 2018, ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ