ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επί μήνες στην αναμονή για την έκδοση σύνταξης χιλιάδες δικαιούχοι

Επί μήνες στην αναμονή για την έκδοση σύνταξης χιλιάδες δικαιούχοι
EUROKINISSI

Δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι βρίσκονται στην αναμονή πάνω από ένα χρόνο -και εκτιμάται πως θα παραμείνουν για ακόμα περισσότερο- για την έκδοση των συντάξεών τους.

Ο νόμος Κατρούγκαλου -με τον οποίο επέρχονται μειώσεις στις συντάξεις έως 30% - δεν εφαρμόζεται ακόμη στο σύνολό του, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, παραμένει άγνωστο πόσο ακόμα θα χρειαστεί να περιμένουν 139.000 πολίτες, οι μισοί από τους οποίους περιμένουν ήδη δεκαπέντε μήνες για την έκδοση των συντάξεών τους.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, λόγω απουσίας των σχετικών εγκυκλίων δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση για συντάξεις χηρείας, καθώς και για τον χρόνο ασφάλισης εξωτερικού.

Έτσι σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ μπορεί να επεξεργαστεί μόνο απλές περιπτώσεις συντάξεων γήρατος και αναπηρίας. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας λαμβάνουν ακόμα προσωρινές συντάξεις ύψους 346 ευρώ μηνιαίως (κι αυτές με καθυστέρηση).

Το απίστευτο είναι ότι για να εκδοθεί η οριστική σύνταξη χηρείας, προηγουμένως, πρέπει να επαναυπολογιστεί η σύνταξη του θανόντος, διαδικασία που διπλασιάζει τον χρόνο αναμονής, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που θα απονέμει στο εξής ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους θα ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν θα ξεπερνούν τα 414, 90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν.4387/2016.

Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες αιτήσεις, όμως μέσα στον Ιούνιο εκδόθηκαν μόλις 9.000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ