ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταματά να ανακοινώνει εκτιμήσεις για το ΑΕΠ η ΕΛΣΤΑΤ

Σταματά να ανακοινώνει εκτιμήσεις για το ΑΕΠ η ΕΛΣΤΑΤ

Δεν θα προχωρεί πλέον σε εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ η Ελληνική Στατιστική Αρχή και θα αρκείται στο να δημοσιοποιεί προσωρινά και επίσημα στοιχεία. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις αποκλίσεις που είχαν διαπιστωθεί μεταξύ εκτιμήσεων (flash estimates) και προσωρινών στοιχείων τόσο το Μάρτιο όσο και τον Ιούνιο και οι οποίες έπληξαν το γόητρο της Αρχής δεδομένου ότι μέσα σε διάστημα 15 ημερών αναθεωρήθηκαν σημαντικά.

Το Μάρτιο η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, προχωρώντας σε μία σημαντική αναθεώρηση επί τα χείρω, από την υποχώρηση 0,4% που είχε εκτιμήσει προηγουμένως. Στις 2 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το α' τρίμηνο σε ετήσια ανάπτυξη 0,4%, όταν οι flash εκτιμήσεις που είχαν εκδοθεί 15 ημέρες νωρίτερα, έκαναν λόγο για συρρίκνωση κατά 0,1%.

Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε στο Reuters, ότι η αναστολή της δημοσίευσης των flash εκτιμήσεων ήταν απαραίτητη, διότι τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονταν με βάση ελλιπείς πληροφορίες και στην συνέχεια έπρεπε να αναθεωρηθούν, όταν συνυπολογίζονταν περισσότερα δεδομένα.

«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δημοσιεύσουμε εκτιμήσεις για τα επόμενα τρίμηνα μετά τις πρόσφατες αποκλίσεις», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Δεν έχουμε εγκαίρως στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις flash εκτιμήσεις. Διαθέτουμε στοιχεία μόνο για τους δύο μήνες του τριμήνου, αναφορικά με την απασχόληση και όχι τα τελικά στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Θέλουμε να διευρύνουμε τη διαθεσιμότητα των πηγών που απαιτούνται και να βελτιώσουμε την εγκυρότητα των flash εκτιμήσεων», προσέθεσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει:

«Σε συνέχεια του ενημερωτικού σημειώματος της ΕΛΣΤΑΤ που εκδόθηκε στις 2/06/2017 σχετικά με την εκτίμηση (flash) του ΑΕΠ 1ου τριμήνου 2017, με την παρούσα ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ πληροφορεί τους χρήστες ότι η δημοσίευση Δελτίου Τύπου αναφορικά με τις εκτιμήσεις (flash) των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών που γινόταν σε t+45 ημέρες από το τρίμηνο αναφοράς αναστέλλεται. Ως εκ τούτου το Δελτίο Τύπου "Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί" (εκτιμήσεις) για το 2ο τρίμηνο 2017 που ήταν προγραμματισμένο για τις 14 Αυγούστου 2017 δεν θα εκδοθεί.

»Η αναστολή αποφασίσθηκε προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η διαθεσιμότητα των πηγών που απαιτείται, προκειμένου η εκτίμηση να έχει μεγαλύτερη συνέπεια ως προς την ερμηνευτική ισχύ της σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποιούνται σε t+60 ημέρες από το τρίμηνο αναφοράς.

»Διευκρινίζεται ότι, η ανακοίνωση των flash εκτιμήσεων δεν είναι υποχρεωτική από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διαβίβασης όπως περιγράφεται στο παράρτημα Β του Κανονισμού (ΕΕ) Νο 549/2013 (ESA 2010) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Το Δελτίο Τύπου "Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί" (προσωρινά στοιχεία) για το 2ο τρίμηνο 2017 θα εκδοθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2017, όπως έχει προγραμματισθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ