ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις των Θεσμών για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με λεφτά

Οι προτάσεις των Θεσμών για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με λεφτά
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Η επιμονή των θεσμών για αλλαγή στόχευσης και στρατηγικής στην αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου φαίνεται πως έχει πιάσει τόπο, τουλάχιστον ως προς την αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων και τη μείωση των υπερήμερων οφειλετών.

Πάντως, τα εισπρακτικά αποτελέσματα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κινούνται στο πρώτο εξάμηνο του 2017 στα ίδια επίπεδα με το 2016, γεγονός που δείχνει πως υπάρχουν «φυσικοί περιορισμοί», ήτοι πραγματική αδυναμία πληρωμής εκ μέρους των πολιτών και των επιχειρήσεων.

ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ESM την τελευταία πενταετία ζητούν διαρκώς παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί το απόθεμα των φορο - «φεσιών».

Για το λόγο αυτό χορηγήθηκε στη χώρα επανειλημμένα τεχνική βοήθεια με τις διαδικασίες να γίνονται πιο συστηματικές και αυτοματοποιημένες μετά το 2013.

Οι τελευταίες παραινέσεις των θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε σχέση με τα υπερήμερα χρέη αφορούν στις εξής βασικές κατευθύνσεις:

1) Επικέντρωση στις νέες υποθέσεις που έχουν υψηλότερες πιθανότητες είσπραξης.

2) Προσεκτική επιλογή των παλαιών υποθέσεων υπερήμερων οφειλών και προτεραιότητα στις περιπτώσεις όπου το καθεστώς παραγραφής έχει επεκταθεί.

3) Αναβάθμιση των εργαλείων επιλογής των υποθέσεων υψηλού κινδύνου.

4) Συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές ώστε οι εισαγγελικές εντολές να εστιάζουν σε υποθέσεις με πραγματικό φορολογικό περιεχόμενο.

Η υλοποίηση των ανωτέρω «εντολών» έχει ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο θα πρέπει οι συγκεκριμένες στρατηγικές να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Πάντως, ήδη η εφαρμογή μέρους των εντολών αυτών έχει επιφέρει αποτελέσματα, κυρίως στον περιορισμό του αριθμού των οφειλετών.

Είναι ενδεικτικό πως μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Ιουνίου 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρούσε σε 661 κατασχέσεις την ημέρα για οφειλές προς το Δημόσιο με αποτέλεσμα ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να αυξηθεί κατά 99.296 από την αρχή του έτους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως οι υπερήμεροι οφειλέτες του Δημοσίου στους οποίους επεβλήθησαν κατασχέσεις αυξήθηκαν από 851.818 στα τέλη Ιανουαρίου σε 951.114 στα τέλη Ιουνίου.

Λόγω του αυξημένου αριθμού κατασχέσεων διαπιστώθηκε αισθητή μείωση του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου σε απόλυτα νούμερα. Συγκεκριμένα, έως το τέλος Ιουνίου 2017 είχαν μειωθεί κατά 367.783, κατερχόμενοι σε 3.805.423, έναντι 4.173.206 στα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο, παρά τις κατασχέσεις και τον υψηλό ρυθμό συμμόρφωσης οι εισπράξεις της εφορίας από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο εξάμηνο 2017 ήταν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο 2016.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δισ. ευρώ αφορούσαν σε χρέη προ του 2017 και τα 767 εκατ. ευρώ σε χρέη που διαμορφώθηκαν μέσα στο έτος. Πιο απλά η ΑΑΔΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 εισέπραττε από υπερήμερους οφειλέτες του Δημοσίου15,3 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Το γεγονός ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ανήλθαν σε 5,475 δισ. ευρώ και αθροίστηκαν στα 90,168 δισ. ευρώ παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων καταδεικνύει πως το εγχείρημα μείωσης των «φεσιών» θα απατήσει χρόνο και κόπο εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ