ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Zeit: Στο επόμενο Eurogroup η υπόθεση Γεωργίου

Die Zeit: Στο επόμενο Eurogroup η υπόθεση Γεωργίου
EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η ΕΚΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις στατιστικές που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή από το 2010 και μετά και επαναλαμβάνει ότι είναι απαραίτητο για τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ». Αυτό απάντησε εκπρόσωπος της ΕΚΤ σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για την ΕΛΣΤΑΤ.

Σε δημοσίευμα της Die Zeit αναφέρεται πως η περίπτωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου είναι ένα πολιτικό ζήτημα στην Ευρώπη, καθώς ορισμένοι πολιτικοί τον κατηγορούν πως διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα του προϋπολογισμού για να οδηγήσει την χώρα σε κρίση.

Η γερμανική εφημερίδα αφού αναφέρεται στη διετή καταδίκη με αναστολή του κ. Γεωργίου επικαλείται την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η οποία εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην αξιοπιστία και στην ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων, τα οποία ελήφθησαν μεταξύ 2010 και 2015 υπό την προεδρία του κ Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ και η οποία εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» της για την εναντίον του δικαστική απόφαση.

Η Die Zeit υποστηρίζει πως η υπόθεση Γεωργίου είναι θέμα στις Βρυξέλλες, και στους κύκλους της ΕΕ και πως θεωρείται πιθανό ότι θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Το δημοσίευμα πάντως αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση αποστασιοποιήθηκε από τις κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου και πως ο Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε την υποψία ότι αυτός ή η δικαστική εξουσία δεν εμπιστεύονται τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ κατά τη θητεία του κ. Γεωργίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ