ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «ζυγό» του ΦΠΑ ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια

Στο «ζυγό» του ΦΠΑ ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια

Την εγκύκλιο για την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα Παρασκευή η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, καθώς η κυβέρνηση δεν βρήκε τα ισοδύναμα μέτρα που ζητούσαν οι πιστωτές και δεν ανέστειλε με νόμο τις διατάξεις που προβλέπουν την εφαρμογή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η κ. Σαββαΐδου έχει απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, στην οποία αναφέρει πως εκ του νόμου έχει την υποχρέωση σήμερα 16 Οκτωβρίου -οπότε εκπνέει η προθεσμία που είχε δοθεί στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ- να εκδώσει τις σχετικές οδηγίες προς τις εφορίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν απάντησαν συγκεκριμένα στην κ. Σαββαΐδου για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σε ένα θέμα που επηρεάζει άμεσα 170.000 οικογένειες. Ως εκ τούτου η ΓΓΔΕ θα δημοσιοποιήσει σήμερα τη σχετική εγκύκλιο για την επιβολή του φόρου, η οποία πρέπει να τονισθεί πως είναι έτοιμη ήδη από το καλοκαίρι. Ο μονός τρόπος να μην εκδοθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος είναι να δοθεί - έστω και σήμερα- παράταση στο χρόνο υπαγωγής των ιδιωτικών σχολείων στον ΦΠΑ με νομοθετική διάταξη. Ωστόσο, εκ μέρους της κυβέρνησης δεν έχει καταδειχθεί σχετική πρόθεση.

Σημειώνεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία μετέθεσε το χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, από τις 8 Σεπτεμβρίου στις 16 Οκτωβρίου 2015. Η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων. Ήταν δε «οριακά νόμιμη», δεδομένου ότι ο νόμος N.4336/2015 όριζε ότι η δήλωση μεταβολών για τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υποβάλλεται εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου (κανονικά στις 24/8/2015). Στην ουσία η παράταση αυτή δόθηκε προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος για να ληφθούν -προεκλογικά και μετεκλογικά - οι τελικές αποφάσεις για το θέμα.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν πως η εγκύκλιος για τον ΦΠΑ θα ξεκαθαρίζει πως στη βάση του N.4336/2015 απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ μόνο η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Η απαλλαγή ισχύει και για λοιπούς οργανισμούς εφόσον οι εν λόγω οργανισμοί πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων.
Οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στο ΦΠΑ.
Η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.

Ειδικά δε η τελευταία αυτή προϋπόθεση που σχετίζεται με τη στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού οδηγεί σχεδόν το 99% των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο «βρόχο» του ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια που θα υπάγονται στον ΦΠΑ υποχρεούνται να προχωρήσουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015 στην απογραφή των αγαθών που κατείχαν στις 19 Ιουλίου 2015 και στην υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα έκπτωσης. Εν συνεχεία η υποβολή της περιοδικής δήλωσης και η απόδοση του ΦΠΑ από τους υπόχρεους σε ΦΠΑ για το γ' τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ