ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ακραία» φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία αποκάλυψε η ΑΑΔΕ

«Ακραία» φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία αποκάλυψε η ΑΑΔΕ
MUNICIPALITY OF RHODES

Μεγάλη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αποκαλύπτουν οι πρώτες έρευνες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς προκύπτουν αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων για τις πληρότητες των ξενοδοχείων και τον κύκλο εργασιών που εμφανίζουν στην εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει ήδη από τον Ιούνιο σε εκτεταμένους ελέγχους σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διενήργησε διασταυρώσεις για την πληρότητα των καταλυμάτων σε 712 συνολικά μονάδες.

Οι εφοριακοί συνέλλεξαν πληροφορίες για την πληρότητα των καταλυμάτων αυτών μέσω διαδικτυακών εφαρμογών όπως το trivago.gr και άλλες ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών ξενοδοχείων, μέσω των ιστοσελίδων τους, δια τηλεφώνου, αλλά και διά ζώσης με επιτόπιους ελέγχους ή προσποιούμενοι τους πελάτες.

Στις 712 συνολικά τουριστικές μονάδες εντοπίστηκαν 7 περιπτώσεις στις οποίες οι αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων για τις πληρότητες των ξενοδοχείων και του δηλωθέντος τζίρου τους στην εφορία ήταν «ακραίες».

Συνολικά 4 εξ αυτών των ξενοδοχείων , εκ των οποίων 2 στη Ρόδο, 1 στην Κέρκυρα και 1 στην Ηλεία εμφάνισαν απόκλιση εκτιμώμενου τζίρου άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστο. Πρόκειται για ξενοδοχεία με περισσότερα από 300 δωμάτια και κατηγορίας 4 αστέρων.

Άλλες 2 ξενοδοχειακές μονάδες από τις προαναφερόμενες 7 υπέβαλαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ τον Ιούλιο αν και είχαν ελεγχθεί τον Ιούνιο! Η μια εξ αυτών είναι στη Σαντορίνη και η άλλη στην Ανατολική Αττική.

Τέλος, σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής καταγράφηκαν αποκλίσεις από τον προληπτικό έλεγχο όπως π.χ. πλασματικές πληρότητες και διαφορετικές τιμές με τις οποίες χρέωναν τους πελάτες τους.

Να σημειωθεί πως τα 712 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που έλεγξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχαν ελεγχθεί και πέρυσι. Εφέτος οι εν λόγω επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο αυξημένο κατά 21%, κάτι που οφείλεται κατά 50% στην αυξημένη τουριστική κίνηση και κατά 50% στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ