ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών
O Κώστας Mποτόπουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διευκρινήσεις για το περιεχόμενο δημοσιευμάτων που αναφέρονται στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αναμένεται να ζητήσει εντός της ημέρας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, με αφορμή δημοσίευμα ιστοσελίδας που επικαλείται στοιχεία που φέρεται να έδωσε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (Single Supervisory Mechanism-SSM) στις ελληνικές τράπεζες και τα οποία τοποθετούν τις κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά την αξιολόγηση ενεργητικού (AQR) και το βασικό σενάριο του τεστ αντοχής στα 11 δισ. ευρώ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από τις τράπεζες να προβούν σε σχετικές διευκρινήσεις.

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται σε απόλυτα μεγέθη σε σχέση με τα κεφάλαια που πρέπει να συλλέξουν οι τράπεζες κατά τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ επικαλείται και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ιδιώτες επενδυτές έχουν ήδη δεσμευθεί για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

Σημειώνεται πως δημοσιεύματα και πληροφορίες των προηγουμένων ημερών που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί από τις τράπεζες τροφοδότησαν την άνοδο των τραπεζικών τίτλων στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το τελικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών θα «κλειδώσει» την ερχόμενη εβδομάδα μετά την οριστικοποίηση όλων των παραμέτρων και των τεχνικών παραδοχών του stress test. Η γενική δε εικόνα είναι ότι τα μεγέθη θα είναι διαχειρίσιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ