Η έλλειψη κατοικιών στη Γερμανία εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές
Πηγή: EPA

Η μεγάλη ανάπτυξη και η μετακίνηση στις πόλεις μεγάλου μέρους του πληθυσμού σε συνδυασμό με τους χαμηλούς ρυθμούς ανοικοδόμησης και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού έχουν προκαλέσει έλλειψη κατοικιών στη Γερμανία εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές. Το ράλι στις τιμές των διαμερισμάτων μάλιστα, εκτός από φόβους για φούσκα που έχει δημιουργήσει, αποτελεί πλέον αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των γενικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το ράλι των τιμών. Τα τελευταία επτά χρόνια οι αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων έχουν ξεπεράσει το 60% και σε ορισμένες πόλεις όπως το Μόναχο έχουν φτάσει ακόμη και το 100% σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας θεωρεί ότι τα ακίνητα είναι υπερτιμημένα κατά 30% περίπου και αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί η αγορά με απρόβλεπτες συνέπειες για τα νοικοκυριά, τις τράπεζες και την οικονομία. Επισήμως τουλάχιστον στελέχη της δηλώνουν ότι δεν έχει δημιουργηθεί φούσκα στην αγορά και ότι παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις για παν ενδεχόμενο. Ενας από τους βασικούς λόγους για το ράλι τιμών των κατοικιών είναι τα πολύ χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων λόγω της ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί εδώ και αρκετό διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την ίδια στιγμή με την άνοδο των τιμών αγοράς έχουν αυξηθεί και τα ενοίκια σε πολλές πόλεις.

Το Βερολίνο αποφάσισε να δώσει περισσότερες εξουσίες στην αρχή εποπτείας τραπεζών, τη BaFin, προκειμένου να μπορεί να παρέμβει εάν εκτιμηθεί ότι οι τιμές των ακινήτων κινούνται σε επικίνδυνα επίπεδα. Η BaFin έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στις τράπεζες πιο αυστηρές προϋποθέσεις δανειοδότησης των νοικοκυριών ώστε να μπει φρένο στη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

 

 

Διαβάστε επίσης