ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «ανακατανομή δαπανών» θα χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

Με «ανακατανομή δαπανών» θα χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ
EUROKINISSI

«Γραμμή-γραμμή, κωδικό-κωδικό εξετάζουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για περαιτέρω εξοικονόμηση και ανακατανομή δαπανών, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της βέλτιστης αποτελεσματικότητας και να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες νέων φορολογικών επιβαρύνσεων». Αυτή τη φράση που είχε συμπεριλάβει στην ομιλία που είχε απευθύνει στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να επαναλάβει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατά την εφετινή του ομιλία στην 82η ΔΕΘ.

Εφέτος ωστόσο η πρωθυπουργική αναφορά έχει διαφορετική βαρύτητα διότι το έργο της επισκόπησης των δαπανών (spending review) των υπουργείων και των εποπτευομένων από αυτά φορέων είναι σε πλήρη εξέλιξη και μέσα στις επόμενες 40 ημέρες τόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και το Μέγαρο Μαξίμου θα γνωρίζουν το τι πραγματικά μπορεί να εξοικονομηθεί από κάθε υπουργείο και κυρίως το ποιες δαπάνες είναι πλήρως ανελαστικές, ήτοι δεν μπαίνει σε αυτές «μαχαίρι».

Όπως προσφάτως έχει αποκαλύψει το CNN Greece το εγχείρημα της «χαρτογράφησης» της σπατάλης των υπουργείων τελεί υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος συντονίζει τις ειδικές ομάδες εργασίας που θα προχωρήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην ολοκλήρωση του εν λόγω έργου.

Από το 2016, οπότε ξεκίνησε να δρομολογείται το spending review, στόχος του κ. Χουλιαράκη και του επιτελείου του ήταν μέσα από την περιστολή της σπατάλης να δημιουργηθεί δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, υπάρχουν περιθώρια περιστολής από τις πρωτογενείς δαπάνες των υπουργείων έως και κατά 400 εκατ. ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει σε κοινωνικές δράσεις που σχετίζονται με το παράλληλο της πρόγραμμα. Αυτές οι δράσεις αναμένεται να αποτελέσουν και τις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Να σημειωθεί πως οι εξοικονομήσεις από την επισκόπηση δαπανών δεν έχουν συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο, δεδομένου ότι το ΔΝΤ δεν δέχεται πως υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου. Έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οποιαδήποτε εξοικονόμηση επιτευχθεί από το πεδίο αυτό θα μπορεί ως δημοσιονομικός χώρος να αξιοποιηθεί χωρίς τους περιορισμούς που θέτει το πρόγραμμα.

Πάντως, κοινοτικό στέλεχος που ρωτήθηκε από το CNN Greece για το θέμα ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που η «ανακατεύθυνση» δαπανών θα περιληφθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού και στον προϋπολογισμό του 2018 οι θεσμοί θα έχουν λόγο για αυτή, ειδικά από τη στιγμή που μεγάλο μέρος της τρίτης αξιολόγησης συνδέεται με την επιδοματική πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ