ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «χαρτιά» η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Στα «χαρτιά» η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στον Δήμο Αθηναίων, όπου οι Κυριακές απελευθερώθηκαν από τις 21 Μαΐου 2017, μόνο σε βασικούς εμπορικούς δρόμους κάποιοι επιχειρηματίες τόλμησαν αρχικά να ανοίξουν, οπισθοχώρησαν όμως υπό τον φόβο επεισοδίων. Ανάλογη ήταν και η στάση που κράτησαν οι έμποροι και σε άλλες περιοχές.

Οι μικρομεσαίοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο ναυάγησε στην εφαρμογή του καθώς η ζήτηση είναι σημαντικά μειωμένη για να δικαιολογήσει το κόστος της κυριακάτικης λειτουρ- γίας των καταστημάτων. Από την πλευρά τους επιχειρηματίες που εκ- προσωπούν μεγάλες αλυσίδες υπο- στηρίζουν ότι η πολεμική που εκδη- λώθηκε τις πρώτες ημέρες δεν άφη- σε περιθώρια για πειραματισμούς.

Παρά την απροθυμία των επιχειρηματιών ο πόλεμος για τις Κυριακές θα έχει συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες, αφού στις 21 Ιουλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι φορείς των μικρομεσαίων εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων κατέθεσαν αίτηση για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα ώστε να παγώσει η υπουργική απόφαση αλλά και αίτηση ακύρωσής της.

Τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να εκδικαστούν εντός του επόμενου δεκαημέρου, ενώ η αίτηση ακύρωσης στις 24 Οκτωβρίου 2017.

Βασικός κορμός της επιχειρηματολογίας είναι η προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έβαζε φρένο στην απελευθέρωση των Κυριακών που είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν και τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν ήδη διενεργήσει οι φορείς (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) σχετικά με τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της λειτουργίας των καταστημάτων για οκτώ Κυριακές τον χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ