ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπάθεια αποτύπωσης του κόστους των μεταναστευτικών ροών στον προϋπολογισμό

Προσπάθεια αποτύπωσης του κόστους των μεταναστευτικών ροών στον προϋπολογισμό

Να αποτυπώσει το κόστος που συνεπάγεται δημοσιονομικά για την Ελλάδα η μεταναστευτική κρίση επιχειρεί η κυβέρνηση και προς τον σκοπό αυτό έχει προγραμματιστεί για σήμερα ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και σε συνέχεια ανησυχιών που εξέφρασαν οι θεσμοί για το γεγονός ότι οι έκτακτες δαπάνες που προκύπτουν από τη σίτιση, περίθαλψη και μετακίνηση των μεταναστών που υποδέχεται η Ελλάδα μπορούν να ανατρέψουν τον οικονομικό προγραμματισμό της, προγραμματίσθηκε ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, παρουσία δε στελεχών των ΔΝΤ και ΕΕ.

Η ανησυχία είναι εύλογη δεδομένου ότι μετά τον Μάιο οι προϋπολογισμοί, Δήμων, περιφερειών και νοσοκομείων έχουν επιβαρυνθεί από τις έκτακτες δαπάνες υποστήριξης των Σύρων μεταναστών. Το φαινόμενο αφορά κυρίως νησιά όπως η Λέσβος και η Κως, αλλά και άλλες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές.

Αρχικά στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να συγκεντρώσει στοιχεία για τα πρόσθετα κόστη των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να τα επεξεργασθεί και να καταλήξει σε προβλέψεις για τις μελλοντικές ανάγκες. Στη βάση αυτή θα στείλει ειδικές καταστάσεις σε Δήμους και νοσοκομεία, ώστε να αποτυπωθούν εγκαίρως οι δαπάνες από την υποστήριξη των μεταναστών.

Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να σταλούν έως τα τέλη του μήνα, οπότε και το ΓΛΚ θα αποκτήσει μια εικόνα για το κόστος των μεταναστευτικών ροών στον ελληνικό προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ