ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο επιδιώκει η κυβέρνηση - Επιφυλακτικοί οι δανειστές

«Καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο επιδιώκει η κυβέρνηση - Επιφυλακτικοί οι δανειστές
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ένα από τα βασικά θέματα που θα εξετάσουν κυβέρνηση και θεσμοί από τα μέσα Οκτωβρίου, παράλληλα με την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, είναι το εάν η Ελλάδα θα έχει μια «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή θα πρέπει να λάβει προληπτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πληροφορίες από Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 χωρίς όρους, κάτι που όμως η ευρωζώνη θεωρεί πως είναι πρόωρο για να συζητηθεί σε αυτή τη φάση.

Αντιθέτως δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt μέσα στην εβδομάδα υποστήριξε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρούν πως θα πρέπει να συνδράμουν την Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος με μια πιστωτική γραμμή, πέραν του αποθεματικού ασφαλείας που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων για τη διευκόλυνση της χώρας στις αγορές μετά τα μέσα του 2018 και το οποίο ήδη κτίζεται (τα πρώτα 1,4 δισ. ευρώ πιστώθηκαν στον ειδικό λογαριασμό).

Η προληπτική πιστωτική γραμμή συνεπάγεται ωστόσο συνέχιση της επιτήρησης με τριμηνιαίους ελέγχους και αξιολογήσεις. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να υποστηρίξει πως η χώρα έχει βγάλει τον «αναπνευστήρα» των δανειστών.

Η κυβέρνηση θέλει να αντικρούσει τα επιχειρήματα για την προληπτική γραμμή πίστωσης δρομολογώντας την επόμενη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με επταετές ομόλογο, αλλά και 18μηνο έντοκο γραμμάτιο τόσο για λόγους άντλησης ρευστότητας όσο και για την καμπύλη των επιτοκίων.

Ο χρόνος εξόδου θα κριθεί εν πολλοίς από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 7 Σεπτεμβρίου και το πόσο θα διαρκέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει νέα έξοδο στις αγορές τον ερχόμενο Ιανουάριο μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Υπάρχουν όμως και σκέψεις για μία ταχύτερη έξοδο.

Ανεξάρτητα από την έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση των 90 από τα 113 προαπαιτούμενων που προβλέπει το πρόγραμμα έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε τον Φεβρουάριο του 2018 να αρχίσει η τέταρτη αξιολόγηση εντός χρονοδιαγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ