ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εξόφληση οφειλών του Δημοσίου και χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ τα 2 δισ. ευρώ

Στην εξόφληση οφειλών του Δημοσίου και χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ τα 2 δισ. ευρώ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου και στο επιτυχές κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα διοχετευθούν τα 2 δισ. ευρώ που ενέκρινε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Το επιτυχές κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013, με την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, είτε απώλειας κοινοτικής συνδρομής, είτε πρόσθετης επιβάρυνσης των εθνικών πόρων και αφετέρου η άμεση ενεργοποίηση των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στη βάση αυτή έχει δοθεί βάρος σε 181 έργα προτεραιότητας με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το Σεπτέμβριο του 2015 υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση οι προτάσεις αναθεώρησης των χρηματοδοτικών πινάκων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 με στόχο την αποτελεσματικότερη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων και την ελαχιστοποίηση των πρόσθετων εθνικών πόρων που θα απαιτηθούν το 2016, προκειμένου να ολοκληρωθούν έργα τα οποία θα δηλωθούν ως ολοκληρωμένα κατά την έκθεση κλεισίματος του κάθε ΕΠ τον Μάρτιο του 2017.

Η ΕΕ ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να διευκολύνει τη ρευστότητα και την εισροή πρόσθετων πόρων στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από 95% σε 100% των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, πρόωρη εκταμίευση του υπολοίπου 5% της αποπληρωμής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και αύξηση του ποσοστού προχρηματοδότησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 κατά 7%.

Σημαντικό μέρος της δόσης των 2 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί για την αποπληρωμή των οφειλών ύψους 6 δισ. ευρώ που έχει το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προς των ιδιωτικό τομέα κινούνται κοντά στα 2,696 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 1,214 δισ. ευρώ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα 3285 εκατ. ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει καταρτίσει πρόγραμμα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με α στόχο τη μείωση αυτών ως το τέλος του 2016. Η εκκαθάριση υποχρεώσεων θα υλοποιηθεί με διαδικασίες και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στους φορείς των τομέων υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στην εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών φόρων και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς και της αποπληρωμής εκκρεμών επιστροφών φόρων προς τους δικαιούχους.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να τρέξει άμεσα ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο 2016 να έχουν εξοφληθεί οφειλές του Δημοσίου ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ