ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιμενικό: 4.569 έλεγχοι σε σκάφη αναψυχής για παράνομες ναυλώσεις

Λιμενικό: 4.569 έλεγχοι σε σκάφη αναψυχής για παράνομες ναυλώσεις
EUROKINISSI

Στην απαγόρευση απόπλου σκαφών αναψυχής που εκτελούν παράνομες ναυλώσεις προχωρούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι λιμενικές αρχές στη βάση των αυστηρότερων διατάξεων που ψηφίσθηκαν προσφάτως και των εντολών που έχουν λάβει από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, το υπουργείο έχει ξεκινήσει εκστρατεία και έχει λάβει συντονισμένες δράσεις για την πάταξη των παράνομων ναυλώσεων στην ελληνική επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το συντονισμό των ελέγχων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ελέγχων από τις λιμενικές αρχές της χώρας ο υπουργός ενημέρωσε πως έχουν διαπιστωθεί 36 παράνομες ναυλώσεις σε σύνολο 4.569 ελέγχων σε σκάφη αναψυχής ανεξάρτητου σημαίας και έχει κινηθεί η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων στους κυβερνήτες και πλοιοκτήτες τους.

Ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε πως στη βάση του νόμου 4487/2017 που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Αυγούστου απαγορεύεται πλέον ο απόπλους σκαφών αναψυχής που εκτελούν παράνομη ναύλωση. Για να αρθεί η απαγόρευση αυτή πρέπει είτε να πληρωθεί το πρόστιμο είτε να κατατεθεί εγγυητική επιστολή τραπεζικού ιδρύματος ύψος διπλάσιο του προστίμου.

«Η συνολική αποτίμηση θα καταστεί δυνατό να δοθεί μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου οπότε θα είναι ξεκάθαρο το μέγεθος της ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ