ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται «αναδιατυπώσεις» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Έρχονται «αναδιατυπώσεις» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
EUROKINISSI

Μπορεί η κυβέρνηση να υποστήριζε χθες πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή έχει λάβει την έγκριση των θεσμών, ωστόσο Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως κάποιες εκ των διατάξεων απέχουν των όσων συμφωνήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις αφορούν κυρίως στην αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες και στην επέκταση του πλαφόν των περικοπών συντάξεων στις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Για τα δύο αυτά ζητήματα ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM αναμένεται να ζητήσουν αναδιατυπώσεις διατάξεων.

Από την πλευρά τους πάντως κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν χθες ότι το νομοσχέδιο έχει την έγκριση των θεσμών. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ακόμα και η διάταξη που αφορά τη μείωση έως 30% των συντάξεων στο Δημόσιο για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος μείωσης άνω του 45%) προέκυψε ύστερα από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Δυσφορία όμως έχει ήδη εκδηλωθεί από την πλευρά των δανειστών και για εξαγγελίες που έχει ήδη κάνει ή προετοιμάζει η κυβέρνηση αναφορικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και το πάγωμα των αυξήσεων ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, χωρίς να είναι σαφές ακόμη το μέγεθος των τριβών που μπορούν να προκαλέσουν ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης.

Τα ζητήματα αυτά εκτιμάται ότι θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 4 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν από την άνοδο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το EuroWorking Group συνεδριάζει με αντικείμενο την εκταμίευση της υποδόσης των 700 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς την αγορά και τις ουρές των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως την εβδομάδα που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ενώ οι επικεφαλής θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους για την αξιολόγηση μετά τις 16 Οκτωβρίου!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ