ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πονοκέφαλος για τον Ντράγκι η κούρσα του ευρώ

Πονοκέφαλος για τον Ντράγκι η κούρσα του ευρώ
Reuters

Το ευρώ έσπασε και το φράγμα των 1,20 δολαρίων έπειτα από νέο ράλι και πλέον τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον Μάριο Ντράγκι για να δουν εάν θα προχωρήσει σε λεκτική παρέμβαση για να ανακόψει την ξέφρενη αυτή κούρσα.

Ισχυρότερο ευρώ σημαίνει χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα και πιθανά μικρότερα κέρδη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους σε χώρες εκτός ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει κάποια στιγμή να περιορίζει σταδιακά το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης – και κατά συνέπεια τη χαλαρή νομισματική πολιτική – καθώς η οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει σαφή σημάδια βελτίωσης.

Αναλυτές επενδυτικών οίκων και τραπεζών εκτιμούσαν ότι η μη αναφορά του Ντράγκι στο ισχυρό ευρώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών στο Tζάκσονς Χολ άνοιξε την πόρτα στην αγορά να δοκιμάσει φετινά νέα υψηλά επίπεδα για το ενιαίο νόμισμα.

Μέσα στον Αύγουστο η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται σε περίπου 2%. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΕΚΤ για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής και ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να δώσει τότε κάποιο σήμα για τις ισοτιμίες.

Η νέα άνοδος του ευρώ σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία προκαλώντας φόβους για γενικότερη ενίσχυση των εντάσεων ή ακόμη και σύγκρουση στην περιοχή. Η κίνηση της Βόρειας Κορέας ενέτεινε τις ανοδικές τάσεις που καταγράφει το τελευταίο διάστημα το ενιαίο νόμισμα, προκαλώντας γενικότερα φυγή προς ασφαλέστερες επενδύσεις και πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια. Χθες σημειώθηκε μεταξύ άλλων αύξηση στις αγορές αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων και μικρή άνοδος του χρυσού στα 1.326 δολάρια η ουγκιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ